Спешно върнете безплатните PCR-и и антигенни тестове за COVID-19. С

...
Спешно върнете безплатните PCR-и и антигенни тестове за COVID-19. С
Коментари Харесай

ВМРО: Спешно върнете безплатните PCR-и и антигенни тестове за COVID-19

Спешно върнете безплатните PCR-и и антигенни проби за COVID-19. С този апел се обръща Вътрешна македонска революционна организация към управлението на Министерство на здравеопазването в оставка и Народното събрание. В изискванията на галопираща инфлация, която стопява всекидневно приходите на хората, не е морално здравноосигурени жители да бъдат принуждавани да дават по 30-40 лева за бързи проби или по 100 лева за PCR-и, при признаци на коронавирусна зараза.

Само за последните две седмици, по информация на зам.-председателя на здравната комисия в Народно събрание доктор Симидчиев, скокът на инфектираните с COVID-19 българи е към 138%.

От Вътрешна македонска революционна организация приканват:

При задаващата се нова вълна на подварианта ВА.5, разновидността на Омикрон (който е мощно инфектиран, въпреки че признаците му са много по-леки спрямо предходните варианти) и отпадналата епидемиологичната конюнктура от 1 април 2022г., персоналните лекари нямат опция да назначават проби, а насочват пациентите към експерт. Според водещи епидемиолози това прави своевременната диагностиката невъзможна и води до висока скрита заболеваемост.

Некоректно към всички здравноосигурен и непрактично за здравната система се оказа прекъсването на опцията общопрактикуващите лекари да издават посоки за PCR-и с претекст, че проучването е високо профилирано и би трябвало да се назначава от експерт. Насочването на пациент от общопрактикуващ доктор към експерт основава съществени усложнения за огромна част от пациентите, най-много в провинцията, където дефицитът на експерти е огромен. Това събитие води до отсрочване на диагностицирането и лекуването на пациентите. Тези дейности на Министерство на здравеопазването и НЗОК нарушават правата на здравноосигурените пациенти, заради фактическото им отнемане от медицински проучвания.

Вътрешна македонска революционна организация упорства за незабавно взимане на превантивни ограничения и връщане на PCR тестванията по здравна каса, с цел да не се окажем още веднъж „ сюрпризирани “ от ежедневното повишаване броя на заболелите.

В комплицираната политическа и икономическа рецесия българските жители имат потребност от поддръжка, тъй като един бърз антигенен тест е най-малко 20лв., само че с тези средства хората избират на купят храна за децата си и лишават себе си от диагностика.

Време е българското опазване на здравето да стане налично и дейно, като се даде опция на персоналните лекари да назначават PCR проби, както и да вършат бързи антигенни такива, обезпечени им от Министерство на здравеопазването.

Нужна е незабавна смяна на Наредбата, определяща пакета от действия заплащани от НЗОК (изплаща тестовете), с цел да се управлява броят на преболедувалите, като се обезпечи прецизен ефикасен надзор на средствата за закупуване на употребяваните проби.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР