Спешно укрепване на речните корита в Карловско препоръчаха австрийски експерти,

...
Спешно укрепване на речните корита в Карловско препоръчаха австрийски експерти,
Коментари Харесай

Валеж веднъж на 675 години е причина за бедствието в Карловско

Спешно подсилване на речните корита в Карловско предложиха австрийски специалисти, които изготвиха отчет след наводненията в района. Целта на рекомендациите им е да се вземат превантивни ограничения, тъй че в бъдеще да не се стигне до ново естествено злополучие.
В него е отчета е направена оценка на риска за селата Богдан и Каравелово.

Австрийските специалисти направиха оглед на местата, от които в речните корита не престава да се свлича земна маса. Те предложиха да бъдат сложени мрежови бариери на каскаден принцип в коритата преди обитаемоте места, които да бъдат чистени постоянно. Това може да се случи в границите на месец и задачата е лесна за осъществяване.

„ На трите места това, което видяхме, е злополука. В началото сме на дълъг път, който би трябвало да извървим “, съобщи пред GlasNews.bg Себастиан Авербунг от Австрийското общество за елеминиране на риска от бедствия.

Анализът на специалистите сочи, че причина за бедствието е интензитетът на преваляванията. Такъв се следи един път на 675 години.
„ Задължително би трябвало да се изградят специфични уреди, които да стопират земната маса, тъй като, в случай че това се повтори, всичко ще тръгне към селата и по-късно следствията няма
Всичко за Вашата сватба
да може да бъдат изчислени “, сподели специалистът Фелис Плеснер.

За потопа са съдействали и насъбраното количество мъртва дървесина, утайки и земна маса в затлачените дерета на реките.

„ Задължително би трябвало да се изградят специфични уреди, които да стопират земната маса, тъй като, в случай че това се повтори, всичко ще тръгне към селата и по-късно следствията няма да може да бъдат изчислени “, добави кметът на Каравелово Славка Червенкова.
Анализът на специалистите е на база опит от справяне с естествени бедствия в Канада и в Австрия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News




PromoMall.bg