Спешно да бъдат приети промените в Закона за местното самоуправление,

...
Спешно да бъдат приети промените в Закона за местното самоуправление,
Коментари Харесай

Спешно променят закон след двучасова среща на Кирил Ананиев с кметове

Спешно да бъдат признати измененията в Закона за локалното самоуправление, които да обезпечат финансова самостоятелност на кметствата на дребни обитаеми места. За това се схванаха кметове на дребни обитаеми места и финансовият министър Кирил Ананиев  Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на опазването на здравето в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през след среща в министерството.

Около два часа продължи срещата сред министър Ананиев и кметовете на дребни общини.

Двете страни се схванаха да се работи под допълнение и да бъдат признати измененията в закона, които бяха импортирани от ръководещите предходната година, само че са признати единствено на първо четене.

Кметовете пристигнаха на тази среща след митинга си във вторник, защото упорстват за две съществени неща: финансова самостоятелност и да се вкара избираемост за кметове в обитаеми места с население до 100 души.

Следващата среща сред кметовете на дребни обитаеми места и властта ще бъде на 29 септември, осведоми Българска национална телевизия.

На процедура всички кметски наместници, които бяха на срещата, не разполагат със личен бюджет.

"Ние желаем всяко обитаемо място да си има личен бюджет и кметът на общината да бъде задължен да го извършва. Примери има доста за второстепенни реализатори, само че кметът на общината колкото реши толкоз им дава и желаеме да има наказания за кметове, които не желаят ", сподели Румен Стоянов, кмет на град Калофер.

"Искаме правата ни да бъдат увеличени, чакаме схващане в министерството, чакаме гласът ни да беди чут, тъй като проблемите в дребните обитаеми места са доста. Държавата се обезкръвява ", счита Сийка Суркова, кмет на село Момчиловци, Смолянско.

"Ние ужасно имаме нужда от техника, ние не разполагаме е с едно нормално багерче, да не приказваме за миячни машини, пожарна, желаеме техника, тъй като сме значителен район ", изиска Борислав Борисов, кмет на град Плачковци.

"В момента е значимо кметовете на кметства и кметски наместници да добият тия права, за които ние пледираме. Първото и най-важно прагът да се върне на 100 поданици на обитаемото място и по-късно финансиране ", споделя Димчо Скорчев, кмет на град Дунавци, Видинско.

"Кметският наместник няма никакви права, аз съм пострадал в това нещо, за всяко едно нещо би трябвало да запитвам кмета, да желая позволение като че ли съм на учебно заведение дали мога да отида да тоалетната или не ", сподели Пламен Петков, кметски наместник село Къшин, Плевенско.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР