Спешните мерки, предприети от правителството по препоръка на Националния оперативния

...
Спешните мерки, предприети от правителството по препоръка на Националния оперативния
Коментари Харесай

Проф. Габровски: Няма смисъл от масови бързи тестове при ниската им надеждност

Спешните ограничения, подхванати от държавното управление по рекомендация на Националния оперативния щаб, са причина за по-умереното разпространяване на ковид у нас и по-малкия брой смъртни случаи спрямо други европейски страни, където умират хиляди за ден.

Такава позиция изрази пред Нова телевизия проф. доктор Николай Габровски - заместник-директор на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " и заместник-председател на Българския лекарски съюз.

Той е безапелационен, че до момента в който не се откри бърз и благонадежден тест не трябва да се прибягва до всеобщо тестване на жителите.

Според него тематиката е доста комплицирана, тъй като тестванията не са надеждни като резултат. Те дават ориентировка, само че има пациенти, които демонстрират негативен резултат, а след това се оказва, че са положителни - т. е. резултатът е подправен, което е проблем. Проф. доктор Габровски дава образец с пациент, който е бил в тежко положение и със признаци за ковид, само че е дал негативна проба по бързата методология. Той счита, че простите решения не са реалистични.

" След толкоз доста гибел, породена от ковид, мнозина мои сътрудници, изключително в Италия и Съединени американски щати, няма да имат сили да продължат да практикуват лекарската специалност откакто пандемията отмине ", споделя лекарят с мъка.

" Защото лекарите сме призвани да спасяваме животи, а не да събираме трупове. " - добавя той.

Проф. Габровски споделя, че най-тежки са били първите случаи на ковид, които бяха открити в " Пирогов ". Първоначалните планове са били болничното заведение да остане мястото за незабавно лекуване на хора с разнообразни болести и по тази причина не се е възнамерявало тя да приема пациенти с COVID-19. Но откакто първите инфектирани потърсиха помощ в " Пирогов ", проектите са се трансформирали.

Според него страшното е, че никой не е квалифициран за ковид, а би трябвало да се взимат решения на момента.

" Това, което видях, че се случва с белия дроб и измененията, които настъпват, без да съм способен в тази област, въпреки всичко съм неврохирург, бих описал като извънредно мощно притеснителни ", споделя проф. Габровски.

Според него гибелта трансформира лекарите, а реакцията на всеки е доста индивудуална - едни стават вярващи, други просто се отхвърлят от специалността: " Започваш да гледаш по различен метод на проектите, на това по какъв начин всичко зависи от нас, отдалечаваш се от проблемите. "

" Трябва да си дадем сметка, че ни предстоят компликации и да реагираме по допустимо най-спокойния и съответен метод в създалата се обстановка ", счита проф. Габровски.

Той разяснява и отношението към лекарите, аплодисментите, които получават и мнението на обществото за медиците: " Аз съм надълбоко уверен, че лекарската специалност е хуманна, множеството от лекарите са експерти, множеството от тях живеят с специалността си и нямат никакви съмнения в сложен миг какво тъкмо би трябвало да създадат. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР