Спешни мерки относно проблема с тютюнопушенето в България, поискаха от

...
Спешни мерки относно проблема с тютюнопушенето в България, поискаха от
Коментари Харесай

Всеки трети тийнейджър у нас пуши

Спешни ограничения по отношение на казуса с тютюнопушенето в България, желаеха от Коалицията за живот без тютюнев пушек.
От организацията акцентират, че тютюнопушенето е измежду най-сериозните проблеми, засягащи здравето и благополучието на българите. Според данни от преди малко извършено изследване огромна част от младежите у нас поддържат по-строги ограничения за надзор на тютюна.
Децата в България пропушват прекомерно рано – 36% от девойките и 27% от момчетата на 16 години пушат всекидневно. Общо 32% от българските шестнадесетгодишни са употребявали цигари най-малко един път през последните 30 дни, до момента в който междинната стойност за Европа е 20%, изясняват от обединението.
Необходими са ясна политическа воля за смяна на тази плашеща статистика и законодателни промени в сходство с Рамковата спогодба за надзор на тютюна на Световната здравна организация, по която България е страна, пишат до политическите сили от Коалиция за живот без тютюнев пушек.
От публичната групировка упорстват претендентите на изборите да включат в стратегиите си 7 ограничения:
възстановяване успеваемостта на контрола по съблюдаване на възбраната за тютюнопушене в закрити и на някои открити публични места, въвеждане на ясни правни избрания, да вземем за пример за „ закрито публично място “ и „ тютюнопушене “, в Закона за здравето и други нормативни актове; цялостна ефикасна възбрана на външната реклама, излагането на тютюневите произведения в местата за продажба и възбрана за промоция и спонсорство от страна на тютюневата индустрия; повишение на акциза на тютюневите произведения – включително и на нагреваемите тютюневи произведения и електронните цигари; сключване и одобрение на Протокола за унищожаване на противозаконната търговия с тютюневи произведения към Рамковата спогодба за надзор на тютюна на СЗО (РККТ); дейна превантивна връзка на страната и помощ за искащите да спрат да пушат; дейно противопоставяне на вмешателството на тютюневата промишленост при решение на въпроси, свързани с публичното здраве, и съответно при приемането на ограничения за ограничение на тютюнопушенето.
Според национални представителни изследвания 57.9% от младежите считат, че би трябвало да се наложи по-строг и ефикасен надзор върху съблюдаване на възбраната за тютюнопушене на публични места. 48.9% от тях са на мнение, че би трябвало да се забрани рекламата и промоцията на тютюневи произведения, като 63.7% не са съгласни децата и подрастващите да виждат реклами на тютюневи произведения на билбордове, транспаранти, плакати по улиците.
Резултатите от проучването сочат, че 80.1% от младежите са съгласни, че би трябвало да се отстрани противозаконната търговия с тютюневи произведения, а над половината от тях (52.3%) желаят страната да спре вмешателство на тютюневата промишленост при изработването и използването на политики, отнасящи се до публичното здраве.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР