Спекулациите и съмненията продължават да се появяват относно бъдещия финансов

...
Спекулациите и съмненията продължават да се появяват относно бъдещия финансов
Коментари Харесай

Въвеждане на еврото: Как ще изглеждат първите две седмици?

Спекулациите и подозренията не престават да се появяват по отношение на бъдещия финансов сюжет в Хърватия след възможното въвеждане на еврото в страната като публична валута, изместваща куната, а шефът на CNB Борис Вуйчич дава някои отговори за това по какъв начин би изглеждало това през първите седмици, оповестява " Тотал Коатия нюз ".

Платете в куни, вземете евро назад като ресто. Поне по този начин биха изглеждали първите две седмици в Хърватия след въвеждането на еврото на 1 януари 2023 година Целта е да се спре циркулацията на остарялата хърватска валута в същото време и да се стартира обръщението на еврото. За да даде повече информация и детайлности, RTL Direkt интервюира шефа на централната банка CNB Борис Вуйчич, който с изключение на въвеждането на еврото, приказва и за инфлацията и безмълвните минуси.

Защо министърът на финансите е толкоз корав да не понижи Данък добавена стойност, не може ли въвеждането на еврото да се употребява за неговото понижаване?

Трябва да го попитате за Данък добавена стойност. Що се отнася до инфлацията, бих споделил, че огромна част от инфлацията в действителност идва от храната, изключително в този момент през лятото, до момента в който през първата половина на годината по-голямата част от инфлацията идва от възходящите цени на силата. В момента към половината от повишаването на инфлацията е сила, а в този момент през лятото храната, зеленчуците и плодовете са на практика по-малко заради отчасти метеорологичните условия.

Не се ли страхувате от възходящата инфлация? В Съединени американски щати тя е някъде към 6 %...

Съединени американски щати имат по-висок % на инфлация, само че стопанската система е прегряла там, те също имат мощни фискални тласъци, които са по-силни от европейските и не виждам, сходна инфлация да може да се случи в Хърватия, чакаме тази година инфлацията да бъде 2,2 %. Това по принцип е задачата на Европейската централна банка, тъй че не трябва да се тревожим за това. Проблемът е, в случай че има смяна в упованията, растеж на заплатите, само че ние не виждаме това сега. Значителна част от тази инфлация идва от обстоятелството, че по този начин наречените вериги на доставки в света са нарушени.

Коронакризата наруши всичко това, в този момент имате континенти, където има доста контейнери и някои страни, където нямате такива. Има обстановка с автомобилният трафик, въздушното пътешестване към момента са на доста ниско равнище. Всичко лишава известно време, с цел да се обясни и да се върнем към това, което имахме през 2019 година, един добър механизъм, а по-късно цените постепенно ще стартират да падат. Бих споделил, че това няма да се случи през идващите 6 месеца.

Особено растящите цени на недвижимите парцели. Жилищните квадратни метри не са ли в инфлационната кошница?

Те не са. Аз съм за това да имаме тези цени в кошницата и това, което направи Европейската централна банка, където отиваме в този момент и какъв ще бъде стандартът, тези цени също ще стартират да се включват в кошницата, само че ще минат две, три години. В момента имаме единствено така наречен имплицитни цени посредством наеми и те не отразяват обстоятелството, че цените на недвижимите парцели са се повишили доста и са се повишили, тъй като има доста ликвидност, доста пари, част от които текат в бранша на недвижимите парцели. Например лихвите, които са на нула, или в страните към нас в еврозоната даже са негативни по депозитите на жители - някои от тези жители вземат пари от банките и купуват недвижими парцели, което завишава цените на недвижимите парцели.

Не се ли страхувате, че ще влезем в еврозоната тъкмо когато стартира инфлацията в еврото?

Не бих споделил. Не виждам това като заплаха. Не виждам инфлацията, която измерваме посредством потребителската кошница като средносрочна заплаха когато навлезем в еврозоната, само че виждам рисковете, произлизащи от тези цени, които виждаме сега на пазара на облигации, недвижими парцели, където има доста пари и даже криптовалути. Този балон постоянно може да се спука, както знаете, пораждат финансови рецесии, само че може да се спука елементарно, цените могат да се стабилизират, което ще зависи от доста неща, съгласно мен има риск. Не потребителските цени.

Кой съгласно вас би бил най-хубавият съвет за жителите?

Тъй като не виждам огромен риск от самата инфлация, тогава не мисля, че не би трябвало застраховка посредством вложение в тези типове активи, за които цената към този момент е прекомерно висока.

Как ще наподобява? Отивам до магазина, заплащам в куни и ни връщат евро?

Това е правилно. До 01.01. е куна, от 01.01. е или куна, или евро за две седмици, по-късно е единствено евро, с ангажимента, че когато плащате през тези две седмици, плащате в куни, еврото ви се връща. А ние събираме всички куни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР