Спекулациите и съмненията продължават да се появяват относно бъдещия финансов

Спекулациите и съмненията продължават да се появяват относно бъдещия финансов ...

Въвеждане на еврото: Как ще изглеждат първите две седмици?


Спекулациите и съмненията продължават да се появяват относно бъдещия финансов сценарий в Хърватия след евентуалното въвеждане на еврото в страната като официална валута, изместваща куната, а управителят на CNB Борис Вуйчич дава някои отговори за това как би изглеждало това през първите седмици, съобщава "Тотал Коатия нюз".

Платете в куни, вземете евро обратно като ресто. Поне така биха изглеждали първите две седмици в Хърватия след въвеждането на еврото на 1 януари 2023 г. Целта е да се спре циркулацията на старата хърватска валута в това време и да се започне обръщението на еврото. За да предостави повече информация и подробности, RTL Direkt интервюира управителя на централната банка CNB Борис Вуйчич, който освен въвеждането на еврото, говори и за инфлацията и мълчаливите минуси.

Защо министърът на финансите е толкова твърд да не намали ДДС, не може ли въвеждането на еврото да се използва за неговото намаляване?

Трябва да го попитате за ДДС. Що се отнася до инфлацията, бих казал, че голяма част от инфлацията наистина идва от храната, особено сега през лятото, докато през първата половина на годината по-голямата част от инфлацията идва от нарастващите цени на енергията. В момента около половината от нарастването на инфлацията е енергия, а сега през лятото храната, зеленчуците и плодовете са практически по-малко поради частично метеорологичните условия.

Не се ли страхувате от нарастващата инфлация? В САЩ тя е някъде около 6 процента ...

САЩ имат по-висок процент на инфлация, но икономиката е прегряла там, те също имат силни фискални стимули, които са по-силни от европейските и не виждам, подобна инфлация да може да се случи в Хърватия, очакваме тази година инфлацията да бъде 2,2 процента. Това по принцип е целта на Европейската централна банка, така че не бива да се тревожим за това. Проблемът е, ако има промяна в очакванията, ръст на заплатите, но ние не виждаме това в момента. Значителна част от тази инфлация идва от факта, че така наречените вериги на доставки в света са нарушени.

Коронакризата наруши всичко това, сега имате континенти, където има много контейнери и някои страни, където нямате такива. Има ситуация с автомобилният трафик, въздушното пътуване все още са на много ниско ниво. Всичко отнема известно време, за да се изясни и да се върнем към това, което имахме през 2019 г., един добър механизъм, а след това цените бавно ще започнат да падат. Бих казал, че това няма да се случи през следващите 6 месеца.

Особено растящите цени на недвижимите имоти. Жилищните квадратни метри не са ли в инфлационната кошница?

Те не са. Аз съм за това да имаме тези цени в кошницата и това, което направи Европейската централна банка, където отиваме сега и какъв ще бъде стандартът, тези цени също ще започнат да се включват в кошницата, но ще минат две, три години. В момента имаме само т. нар. имплицитни цени чрез наеми и те не отразяват факта, че цените на недвижимите имоти са се повишили значително и са се повишили, защото има много ликвидност, много пари, част от които текат в сектора на недвижимите имоти. Например лихвите, които са на нула, или в страните около нас в еврозоната дори са отрицателни по депозитите на граждани - някои от тези граждани вземат пари от банките и купуват недвижими имоти, което завишава цените на недвижимите имоти.

Не се ли страхувате, че ще влезем в еврозоната точно когато започне инфлацията в еврото?

Не бих казал. Не виждам това като опасност. Не виждам инфлацията, която измерваме чрез потребителската кошница като средносрочна опасност когато навлезем в еврозоната, но виждам рисковете, произтичащи от тези цени, които виждаме в момента на пазара на облигации, недвижими имоти, където има много пари и дори криптовалути. Този балон винаги може да се спука, както знаете, възникват финансови кризи, но може да се спука лесно, цените могат да се стабилизират, което ще зависи от много неща, според мен има риск. Не потребителските цени.

Кой според вас би бил най-добрият съвет за гражданите?

Тъй като не виждам голям риск от самата инфлация, тогава не мисля, че не трябва застраховка чрез инвестиране в онези видове активи, за които цената вече е твърде висока.

Как ще изглежда? Отивам до магазина, плащам в куни и ни връщат евро?

Това е вярно. До 01.01. е куна, от 01.01. е или куна, или евро за две седмици, след това е само евро, с уговорката, че когато плащате през тези две седмици, плащате в куни, еврото ви се връща. А ние събираме всички куни.

Източник: fakti.bg