Спектаклите на Лешникотрошачката“ и Лебедово езеро“, в главните роли с

...
Спектаклите на Лешникотрошачката“ и Лебедово езеро“, в главните роли с
Коментари Харесай

Примабалерината от Скопие Мария Кичевска ще гостува за пръв път във Варна

 Спектаклите на " Лешникотрошачката “ и " Лебедово езеро “, в основните функции с Мария Кичевска, примабалерина на Националнатата опера и балет на Република Северна Македония, планувани през декември, се отложиха, поради Covid, за 2021 година Двата спектакъла са част от V Международен балетен конгрес, който се осъществя с финансовата поддръжка на Фонд Култура при Община Варна.

И по този начин, в края на януари и началото на февруари 2021 година примабалерината от Скопие Мария Кичевска ще гостува за пръв път във Варна. Тя ще танцува, дружно с артистите от балетната натрупа на Варненската опера, в чийто състав влизат танцьори както от България, по този начин също и от Русия, Испания, Италия и други страни.

След първия балетен театър за новата година " Лешникотрошачката “ от П. И. Чайковски, хореографска редакция Сергей Бобров, със солистите на Държавна опера Варна Илияна Славова и Марко ди Салво на 28 януари, 19.00, Основна сцена, в същата режисура на 30 януари ще приветстваме за пръв път Мария Кичевска. Тя ще извърши ролята на Клара, а в ролята на Принца ще бъде премиерсолистът на Държавна опера Варна Павел Кирчев. 

На 6 февруари, 19.00, Основна сцена, ни следва втора среща с Мария Кичевска. Тя ще се показа в една от най-трудните партии в балетната съкровищница - ролята на Одета/Одилия в " Лебедово езеро “ от П. И. Чайковски, по хореографията на Мариус Петипа и Лев Иванов, с хореографска редакция на Сергей Бобров, сценография и костюми Ася Стоименова.

В “Лебедово езеро “ на гостенката от Скопие в основните функции ще партнират солистът на Държавна опера Варна Франциско Руиз като Принц Зигфрид и премиерсолистът Павел Кирчев като Ротбарт.

Мария Кичевска е родена в Скопие, Република Северна Македония. От 10-годишна учи балет в Националното балетно учебно заведение " Илия Николовски Луж “, специализира 5 месеца в Парижкото балетно учебно заведение. Работи 3 години в Националния спектакъл в Скопие, след което отпътува за Германия. В продължение на 5 години танцува на сцената на Хесенския градски спектакъл във Висбаден, а в идващите 3 години има задължения във Виенската Щатсопер. По покана на Националната опера и балет в Скопие, се завръща на родната сцена като примабалерина.  

Мария Кичевска извършва основни функции на редица европейски подиуми, измежду които Арена ди Верона, Театър Сан Карло, Виенската Щатсопер, Хесенския градски спектакъл във Висбаден, Театър Chisinau в Молдова и други Нейни сътрудници на сцената са именитите балетисти: Giuseppe Picone, Даниил Симкин, Давиде Дато, Robert Tusli, Денис Черевичко, Иван Василиев, Dinu Tamazlacaru.

През 2006 година печели бронзов орден на Международния балетен конкурс във Варна и премията " Робърт Джофри “ на Международния балетен конкурс в Джексън, Мисисипи, Съединени американски щати. Гастролира в Испания, Италия, Тайван и взе участие в доста балетни церемония концерти в Италия, Австрия, Германия, Унгария, Украйна, Молдова, Албания, Хърватия, Гърция. 

В репертоара й влизат основните функции: Одета/Одилия в " Лебедово езеро “, Принцеса Аврора в " Спящата хубавица “, Жизел в " Жизел “, Раймонда в " Раймонда “, Медора в " Корсар “, Есмералда в " Есмералда “, Силфида в " Силфида “, Китри в " Дон Кихот “, Маргарита в " Дамата с камелиите “, Клара в " Пепеляшка “, Анна Каренина в " Анна Каренина “, Пахита в " Пахита “, Вакханалия във " Валпургиева нощ “, Чайковски – Па де дьо на Баланчин и още доста други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР