Спектакълът е първата копродукция на фестивала за съвременен танц ОNE

...
Спектакълът е първата копродукция на фестивала за съвременен танц ОNE
Коментари Харесай

“Свободно падане” на ONE DANCE WEEK 2022

Спектакълът е първата копродукция на фестивала за актуален танц ОNE DANCE WEEK и Регионален център за модерни изкуства “Топлоцентрала ”

На 20 май в Дом на културата “Борис Христов ”, Пловдив ще бъде показана международната премиера на новия театър на Марион Дърова – една от най-ярките фигури на актуалната танцова сцена у нас. Новият театър на Марион носи името “Свободно рухване ” и е първата копродукция на ONE DANCE WEEK и Регионален център за модерни изкуства Топлоцентрала. Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Фондация “Лъчезар Цоцорков ”.

В “Свободно рухване ” вземат участие Жана Пенчева, Мартина Апостолова, Николай Марков, Пламен Кънев, Цвета Дойчева и Яница Атанасова. Визуалната среда на спектакъла е основана от Викенти Комитски, а музикалната – от Михаил Стоянов – Cinnamint и Климент Дичев. Дизайнът на костюмите е дело на Рая Кърпачева – Urban Nomad.

Билетите за премиерното показване на “Свободно рухване ” в Пловдив са към този момент в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на ЕasyPay в цялата страна.

За Свободно рухване:

“Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва към рухване или към полет. Страхът
Всичко за Вашата сватба
пред пропастта има особена мощ, ужасът ни съблазнява. Не, това не е извратен фантазъм, а действителността на всяка идната крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в страстта на тялото ни. Колко приятност можем да понесем?

FREEFALL e пътешестване към неназовимото – в територия, небелязана от бинарността на мисълта. Както при лентата на Мьобиус, ще се вгледаме по-внимателно и ще открием, че двете страни са единствено привидности на едно и също нещо. Там ще срещнем тялото, което ни приказва, тялото, лишено от обществен знак и полова принадлежност, с цел да открием човешкото. Ще подменим въпросa „ кой Съм “ с този „ по какъв начин Съм “.

За Марион Дърова:

Марион Дърова приключва Философия в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. От 2008 г до 2011 година учи „ Режисура за трагичен спектакъл “ в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. През 2015 година приключва едногодишна обучителна стратегия по актуален танц Derida Port Derida.

Изпълнител е в спектаклите „ Silent Weapon “ (с номинация за ИКАР за актуален танц и пърформанс 2015 г.), „ Zen Play “, „ Sinner “ (ИКАР за актуален танц и пърформанс през 2017
Всичко за Вашата сватба
г.), „ Miss Julie “- хореограф Живко Желязков на Derida company. Хореографският си дебют прави през 2016 година с „ Мейнстрийм ”, който бива селектиран за фестивалите „ Вода “ и „ Антистатик “ през 2017 година и 2018 година През 2017 година взе участие в българския шоукейс на европейския фестивал за актуален танц и пърформанс Aеrоwaves със спектакъла „ Trauma “. През 2018 година е премиерата на „ Corpus meum “, който цели да предизвика спор за узаконяване на евтаназията. Танцовият пърформанс е определен да взе участие в българската платформа на „ Антистатик “ 2020 година

Представлението ѝ „ Hating machine “ изследва генеалогията на омразата и образуването ѝ в идеология на групите – то взима присъединяване в „ ACT фестивал “ през 2019 година През пролетта на 2020 година взе участие в взаимна галерия на „ Български фонд за дамите “ с инсталацията „ Разсливане “ по претекстове от кино лентата „ Персона “ на Ингмар Бергман. Като хореограф в театрални планове работи с Иван Добчев през 2018 година за представлението му „ Нова библия “ и с Малин Кръстев и класа му в Театрален лицей „ Любен Гройс “, в който тя преподава, за представлението
Всичко за Вашата сватба
му „ Шум и бяс “ (2020). През ноември 2020 година се състои премиерата на спектакъла “WO MAN ”- авторски план, в който Марион си партнира с Мартина Апостолова, и който печели премия ИКАР 2021 в категория „ актуален танц и пърформанс “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg