Спектакълът е първата копродукция на фестивала за съвременен танц ОNE

...
Спектакълът е първата копродукция на фестивала за съвременен танц ОNE
Коментари Харесай

“Свободно падане” на ONE DANCE WEEK 2022

Спектакълът е първата копродукция на фестивала за актуален танц ОNE DANCE WEEK и Регионален център за модерни изкуства “Топлоцентрала ”

На 20 май в Дом на културата “Борис Христов ”, Пловдив ще бъде показана международната премиера на новия театър на Марион Дърова – една от най-ярките фигури на актуалната танцова сцена у нас. Новият театър на Марион носи името “Свободно рухване ” и е първата копродукция на ONE DANCE WEEK и Регионален център за модерни изкуства Топлоцентрала. Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Фондация “Лъчезар Цоцорков ”.

В “Свободно рухване ” вземат участие Жана Пенчева, Мартина Апостолова, Николай Марков, Пламен Кънев, Цвета Дойчева и Яница Атанасова. Визуалната среда на спектакъла е основана от Викенти Комитски, а музикалната – от Михаил Стоянов – Cinnamint и Климент Дичев. Дизайнът на костюмите е дело на Рая Кърпачева – Urban Nomad.

Билетите за премиерното показване на “Свободно рухване ” в Пловдив са към този момент в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на ЕasyPay в цялата страна.

За Свободно рухване:

“Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва към рухване или към полет. Страхът пред пропастта има особена мощ, ужасът ни съблазнява. Не, това не е извратен фантазъм, а действителността на всяка идната крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в страстта на тялото ни. Колко приятност можем да понесем?

FREEFALL e пътешестване към неназовимото – в територия, небелязана от бинарността на мисълта. Както при лентата на Мьобиус, ще се вгледаме по-внимателно и ще открием, че двете страни са единствено привидности на едно и също нещо. Там ще срещнем тялото, което ни приказва, тялото, лишено от обществен знак и полова принадлежност, с цел да открием човешкото. Ще подменим въпросa „ кой Съм “ с този „ по какъв начин Съм “.

За Марион Дърова:

Марион Дърова приключва Философия в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. От 2008 г до 2011 година учи „ Режисура за трагичен спектакъл “ в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. През 2015 година приключва едногодишна обучителна стратегия по актуален танц Derida Port Derida.

Изпълнител е в спектаклите „ Silent Weapon “ (с номинация за ИКАР за актуален танц и пърформанс 2015 г.), „ Zen Play “, „ Sinner “ (ИКАР за актуален танц и пърформанс през 2017 г.), „ Miss Julie “- хореограф Живко Желязков на Derida company. Хореографският си дебют прави през 2016 година с „ Мейнстрийм ”, който бива селектиран за фестивалите „ Вода “ и „ Антистатик “ през 2017 година и 2018 година През 2017 година взе участие в българския шоукейс на европейския фестивал за актуален танц и пърформанс Aеrоwaves със спектакъла „ Trauma “. През 2018 година е премиерата на „ Corpus meum “, който цели да предизвика спор за узаконяване на евтаназията. Танцовият пърформанс е определен да взе участие в българската платформа на „ Антистатик “ 2020 година

Представлението ѝ „ Hating machine “ изследва генеалогията на омразата и образуването ѝ в идеология на групите – то взима присъединяване в „ ACT фестивал “ през 2019 година През пролетта на 2020 година взе участие в взаимна галерия на „ Български фонд за дамите “ с инсталацията „ Разсливане “ по претекстове от кино лентата „ Персона “ на Ингмар Бергман. Като хореограф в театрални планове работи с Иван Добчев през 2018 година за представлението му „ Нова библия “ и с Малин Кръстев и класа му в Театрален лицей „ Любен Гройс “, в който тя преподава, за представлението му „ Шум и бяс “ (2020). През ноември 2020 година се състои премиерата на спектакъла “WO MAN ”- авторски план, в който Марион си партнира с Мартина Апостолова, и който печели премия ИКАР 2021 в категория „ актуален танц и пърформанс “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР