Спектакълът „Бизон“ на един от най-изтъкнатите португалски таланти Марко да

...
Спектакълът „Бизон“ на един от най-изтъкнатите португалски таланти Марко да
Коментари Харесай

Звездата на португалската танцова сцена Марко да Силва Ферейра закрива One Dance Week 2022

Спектакълът „ Бизон “ на един от най-изтъкнатите португалски гении Марко да Силва Ферейра ще закрие One Dance Weeк на 5 юни, от 18:00ч, в Дом на културата “Борис Христов”. Заедно с Амала Дианор, чийто театър „ Сигифен “ откри изданието на фестивала, Марко да Силва Ферейра е един от подкрепените от Big Pulse Dance Alliance* актьори, а идващият му театър Carcass, ко-продуциран от One Dance Weeк, ще бъде един от огромните акценти на изданието на фестивала напролет на 2023 година.

а. За жители на Пловдив - билети с 50% отстъпка ще се продават на 1, 3 и 5 юни - от 17:00ч, в Дом на културата “Борис Христов”.



Big Pulse Dance Alliance* е мрежата на едни от най-влиятелните фестивали и институции за актуален танц в Европа. Един от създателите на мрежата е One Dance Weeк, повече научете.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/Bisonte (2).jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />
За „ Бизон “ и Марко да Силва Ферейра
Под привидното успокоение се надига гражданска война, а лапите на звяра се отварят за прегръдка. Както в природата бизоните, тези знаци на грубата мощ, под дебелата си кожа са не страшилища, а лесна плячка, по този начин и на сцената стандартите се размиват до нови смисли и форми, разкривайки друга вътрешна мощ под пластовете на упованията.

Португалският хореограф Марко да Силва Ферейра среща публиката с грубовати прочувствени киборги, които не са способни просто да съществуват. Те умеят да усещат фините струни на докосването с мускулестите си тела, да разпознават ясно миризмите, да виждат с орлов взор, да са подвластни на магията на страстите.

Всички страдаме и се опасяваме, всички желаеме да сме мечтани и да обичаме, да се впишем някъде, да принадлежим, само че се оказваме затворени зад бронята на изолацията, заклещени в кутийките на самоопределението. В кръговрата на спектакъла „ Бизон “ се сблъскват нервност и потиснатост, животът е валс, а танцът съществува, с цел да въвлече всички ни в танго. Един непрекъснат пулс задава темпото под ехото на мелодиите на скритото в нас. Полът избледнява, с цел да освободи пространство за едно сурово, нежно и красиво битие.

Един от най-изтъкнатите гении на Португалия, прочут с вплитането на хип-хоп, стрийт и градски танци и тематики в актуалните изпълнителски изкуства, този път Марко да Силва Ферейра търси каква сензитивност да сътвори на сцената през днешния ден. От каква сензитивност имаме потребност? Докъде се простира интимното пространство? Как да правиш изкуство, в случай че ти е все по-трудно да се схванеш?

https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/Bisonte (4).jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />
Марко да Силва Ферейра
Роден в Санта Мария да Фейра, Португалия, Марко стартира своята кариера в региона на танцовото изкуство през 2004-а. До момента работи с танцови компании, измежду които Companhia de Dança do Norte, Tok’art (Made in Time, 2011, и You Never Know How Things are Going to Come Together, 2012), и Instável (FUGA SEM FIM, 2011).

През 2012-а взе участие като реализатор в плановете на хореографи и композитори като Хофеш Шехтер – Shelters, Елизабет Ламбек – XIT 211-A; Силвия Риймер – Anatomization в CCB boxnova; Виктор Уго Понтеш – Rendez-vous и A strange land. Пред 2009-а Марко печели първо място на платформата Eurobattlе в категорията “Нов стил”, както и телевизионното предаване You Think You Can Dance в Португалия.

Премиерата на първото му соло като хореограф – NEVOEIRO 21 – се състои в спектакъл Campo Alegre в Порто през 2012-а. Спектакълът е показан на Solos Festival (Лисабон, Евора и Торес Ведрас), както и на интернационалния фестивал за махленски спектакъл Mais Imaginarius 2012 в Санта Мария да Фейра.

На идната година, като част от Mais Imaginarius 2013, Марко показва отличения с награди site-specific солов театър RÉPLICA…ÉPLICA…ÉPLICA. През юни същата година той основава творбата AILHA дружно с Виктор Уго Понтеш в границите на креативна резиденция на 37.25-Núcleo de artes performativas и Walk&talk Azores festival.

Следващият театър, основан в съавторство с Мара Андраде, се назовава Through My Fault, Through My Fault, Through My Most Grievous Fault и е показан в границите на Palcos Instáveis през октомври 2013-а и фестивала за актуален танц GUIdance 2014.

Творбата LAND(E)SCAPE (2014), мултидисциплинарна колаборация с образен актьор и звукова апаратура, е показана на интернационалния фестивал Imaginarius, а със спектакъла HU(R)MANO Марко да Силва Ферейра е определен да съставлява португалските млади актьори и става част от селекцията на Aerowaves Twenty15. Работи като помощник – хореограф в пиесата Hamlet (2014) на Мала Воадора и във Veraneantes (2017) на Нуно Кардосо. Също по този начин, Марко е артистичен асистент на Виктор Уго Понтеш в продукциите Se alguma vez precisares da minha vida, vem e toma-a и Carnaval (и двете през 2016).

https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/marco da silva ferreira.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

В спектакъла Brother (2016) кристализира авторският дискурс за смислите и осмислянето на танца в съвремието, за основаването на връзки към произхода на танца и начертаването на нова линия от актуалното тяло. След премиерата в общинския спектакъл Rivoli в Порто, спектакълът пътува из страната и зад граница, като е определен за част от селекцията на Aerowaves Priority Companies 2018.

С Bisonte (2019) Ферейра постава своя артистичен почерк в изкуствено блуждаене сред нервността и меланхолията. Между 2018-а и 2019-а Марко е асоцииран актьор на Общинския спектакъл на Порто, а сред 2019-а и 2021-а – в Centre chorégraphique National de Caen в Нормандия. През 2020-а той получава покана за сътвори къса продукция за Националната балетна натрупа, озаглавена Corpos de Baile. Спектакълът SIRI (2021) продължава съдействието на хореографа с режисьора Жорже Жакоме, откакто двамата основават продукцията ÍRIS (2015) – взор към рестриктивните мерки на времето през облици, образна структура и дискурса за паметта.

От няколко месеца насам Марко работи върху най-новото си театрално създание с работно заглавие Carcass – продукция на Big Pulse Dance Alliance, ко-продуцирана от One Dance Week.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР