Спектакълът Ана Каренина“ на водещия хореограф Лео Муич ще бъде

...
Спектакълът Ана Каренина“ на водещия хореограф Лео Муич ще бъде
Коментари Харесай

Балетът Ана Каренина е първата премиера в Opera Open 2022 тази вечер

Спектакълът " Ана Каренина “ на водещия хореограф Лео Муич ще бъде показан премиерно довечера от 21 часа на Античния спектакъл в границите на фестивала OPERA OPEN 2022. Гост-солисти на Балетната натрупа на Опера Пловдив са Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов – министър председател солисти на Национален балет София, и Христина Накевска, Мирослав Митрашиновик и Ангела Велевска от Македонския балет в Скопие. Изпълнители на централни функции са още Мара Салваджо, Елена Кучкова, Емедео Джунта, Александра Савова и други

Драматичният сюжет по романа на Лев Толстой е разказан на фона на едни от най-красивите творби на Чайковски в осъществяване на Оркестъра на Опера Пловдив с диригент Диан Чобанов. Въпреки познанството си с Толстой, композиторът в никакъв случай не е основал музика по негови романи. Музикалната партитура на балетния театър включва елементи от Симфонии N= 5 и N=6 и Концерт за цигулка и оркестър, интерпретиран от виртуозната Лия Петрова.

За Опера Пловдив е чест да посрещне водещия международен хореограф Лео Муич. Артистът е сложил свои хореографии в Американския балетен спектакъл, Парижката опера, Щатсбалет Берлин, Национален спектакъл Токио, Националните театри в Унгария, Словения, Хърватия и Сърбия. 

Лео Муич споделя " Ана Каренина “ посредством изразните средства на неокласическия балет с изразена непорочност и характерност на израза. В Пловдив той работи с постановъчен екип от Хърватската опера в Загреб, който има задача да придвижи зимния сюжет на Толстой на Античния спектакъл и да изведе римската архитектура като ентусиазъм за стила в Имперска Русия през XIX век.

Балетната натрупа на Опера Пловдив ще показа " Ана Каренина “ и на фестивала " Сцена на вековете “ на крепостта Царевец през юли и на Новогодишния музикален фестивал в НДК като премиера на закрито през декември.

OPERA OPEN 2022 e част от стратегия Наследство II на Пловдив – Европейска столица 2019.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР