Спътникът “Кванмьонсон-5 и наземните екипи Северна Корея ще изстреля космическия

...
Спътникът “Кванмьонсон-5 и наземните екипи Северна Корея ще изстреля космическия
Коментари Харесай

Севернокорейският спътник Кванмьонсон-5 ще бъде изстрелян между 31-ви май и 11-ти юни

Спътникът “Кванмьонсон-5 ” и наземните екипи

Северна Корея ще изстреля галактическия сателит “Кванмьонсон-5 ” в интервала сред 31-ви май и 11-ти юни, излиза наяве след предизвестие, отправено от севернокорейското държавно управление към Япония. Ако полетът е сполучлив, това ще е третият севернокорейски сателит, достигнал орбита – въпреки и може би първият работещ.

Северна Корея за пръв път се пробва да изстреля сателит през август 1998 година, само че изстрелването е несполучливо. Следващият опит е през април 2009 година със същия резултат. Интересно, севернокорейските управляващи не признават за повредите и настояват, че спътниците са в орбита и излъчват революционни песни. Преди третото изстрелване през април 2012 година, на фона на съществено интернационално наказание, Северна Корея ненадейно взема решение да предложения западни публицисти. Това е първият и единствен път, когато севернокорейците признават за неуспех.

Най-накрая през декември 2012 година спътникът “Кванмьонсон-3 ” доближава орбита и триумфът е доказан и от западните служби. Полетът на “Кванмьонсон-4 ” през февруари 2016 година също е сполучлив. Но и до момента не се знае до каква степен работоспособни са били двата севернокорейски спътника, защото никоя западна работа или радиолюбител не са съумели да засече от тях сигнали.

Слухове за изстрелването на “Кванмьонсон-5 ” имаше от към една година, като изключително интензивни бяха в края на април и точно тогава се очакваше да е стартът му. Но към средата на май Северна Корея пусна фотоси, които демонстрираха, че спътникът към момента не е интегриран към ракетата-носител. Също по този начин стана ясно, че като настройка и размер той не е доста по-различен от предходния сателит “Кванмьонсон-4 ”.

Сега, когато стартовият прозорец е прочут, Япония предизвестява, че ще смъкна всяка една ракета, която мине над територията на страната. Експерти обаче настояват, че шансът фрагменти от носителя да попаднат на японска земя е най-малък.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР