Спасителният план за освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU

Спасителният план за освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU ...

Спасителният план на корабособственика на заседналия кораб Vera SU не е одобренСпасителният план за освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU не е одобрен от отговорните институции – Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на околната среда и водите и Басейнова дирекция „Черноморски регион“–Варна. Това  съобщи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция  „Морска администрация“ кап. Живко Петров. След като се запознахме в детайли не приехме частта с разтоварването на кораба в морето. В плана се предлага разтоварване поне на половината товар в морето. „Корабът превозва 3300 тона азотни торове, което означава около 1500 тона да е изсипят в морето. Товарът не е опасен, но не е най-доброто решение в защитената зона Яйлата да има такава концентрация на азотни торове“, обяснява кап. Живко Петров.

Кап. Петров уточни, че опасност от нефтен разлив не може да има, тъй като горивото е изтеглено във вътрешни цистерни.

Планираната за днес операция за претоварване е осуетена, тъй като районът не позволява да се позиционират два плавателни съда – плаващ кран и баржа, които да застанат до заседналия кораб.

„Извършването на огледи продължава, като се търси най-оптималният вариант за действие. Големите опасения идват от евентуално рязко влошаване на времето, което може да доведе до разбиването на кораба в скалите. Дори и да се изхвърли товарът от азотни торове в морето, опасност от екологична катастрофа няма“, категоричен бе изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Цялостната операция по освобождаването на плавателния съд се извършва от корабособственика, наетата фирма и застрахователната компания на товарния кораб Vera SU. Изпълнителна агенция „Морска администрация“ е контролен орган. „Наше задължение в съответствие с гл. 14 на Кодекса за търговско корабоплаване е да разпоредим на корабособственика да освободи кораба си и да наблюдава и контролира процеса, за да не бъде допуснато замърсяване“, заключи кап. Петров.

Източник: banker.bg