Спасителният план за освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU

...
Спасителният план за освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU
Коментари Харесай

Спасителният план на корабособственика на заседналия кораб Vera SU не е одобрен

Спасителният проект за освобождението на заседналия товарен транспортен съд Vera SU не е утвърден от виновните институции – Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, Министерство на околната среда и водите и Басейнова дирекция „ Черноморски район “–Варна. Това  заяви изпълнителният шеф на Изпълнителна агенция  „ Морска администрация “ кап. Живко Петров. След като се запознахме в елементи не приехме частта с разтоварването на кораба в морето. В проекта се предлага разтоварване най-малко на половината товар в морето. „ Корабът транспортира 3300 тона азотни торове, което значи към 1500 тона да е изсипят в морето. Товарът не е рисков, само че не е най-хубавото решение в предпазената зона Яйлата да има такава централизация на азотни торове “, изяснява кап. Живко Петров.

Кап. Петров посочи, че заплаха от нефтен разлив не може да има, защото горивото е изтеглено във вътрешни цистерни.

Планираната за през днешния ден интервенция за претоварване е осуетена, защото регионът не разрешава да се нареждат два плавателни съда – плаващ кран и баржа, които да застанат до заседналия транспортен съд.

„ Извършването на огледи продължава, като се търси най-оптималният вид за деяние. Големите опасения идват от вероятно внезапно утежняване на времето, което може да докара до разбиването на кораба в скалите. Дори и да се изхвърли товарът от азотни торове в морето, заплаха от екологична злополука няма “, безапелационен бе изпълнителният шеф на Изпълнителна организация „ Морска администрация “.

Цялостната интервенция по освобождението на плавателния съд се прави от корабособственика, наетата компания и застрахователната компания на товарния транспортен съд Vera SU. Изпълнителна организация „ Морска администрация “ е надзорен орган. „ Наше обвързване в сходство с гл. 14 на Кодекса за комерсиално мореплаване е да разпоредим на корабособственика да освободи кораба си и да следи и управлява процеса, с цел да не бъде позволено замърсяване “, заключи кап. Петров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР