Спасителната група осъжда либийската брегова охрана, че се е врязала в лодка с мигранти

...
Спасителната група Sea-Watch International осъди миграционната политика на Европейския съюз,
Коментари Харесай

Спасителната група Sea-Watch International осъди миграционната политика на Европейския съюз, след като публикува видео, показващо лодка с мигранти и бежанци в Средиземно море, атакувана от либийската брегова охрана.

Видеото, записано на борда на двумоторния Seabird на Sea-watch, показва, че повечето от хората на кораба падат във водата и се виждат да плуват отчаяно към близкия либийски кораб за безопасност. Съобщава се, че десетки или повече са били на гумената лодка, когато е била ударена, каза Sea-Watch.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Полицията арестува 20 в Кипър като анти-мигранти насилието се разпространяваРаботниците мигранти в Канада са „уязвими“ към съвременното робство: Експерт на ООНГраничният град на САЩ е „на преломна точка“ на фона на нарастване на пристигащите бежанци и мигрантиСтрелба рано сутринта близо до САЩ -Границата с Мексико оставя двама мигранти задкрая на списъка

„Това, което видяхме вчера … е бруталната и ежедневна отвратителна миграционна политика на Европейския съюз“, каза Феликс Вайс от Sea-Watch пред Al Jazeera.

„Това е нещо, което виждаме всеки ден. Това е реалността на европейската миграционна политика, която дава възможност на бреговата охрана да гарантира, че по-малко хора достигат до европейските брегове“, добави той.

Малко след като лодката е ударена, се вижда как по-голяма патрулна лодка хвърля спасителни жилетки на хората във водата.

Базираната в Германия организация каза, че бреговата охрана е върнала около 50-те мигранти и бежанци обратно в Либия, като нарече инцидента „опит за убийство“ в техния акаунт в X, известен преди като Twitter. Sea-Watch каза, че не е ясно дали има жертви.

Групата добави, че въпреки няколкото предупреждения на групата, бреговата охрана все пак продължи напред и се блъсна в лодката и я унищожи.

От 2015 г. ЕС предоставя финансова подкрепа на либийската брегова охрана като част от плана си за намаляване на миграцията на хора от Северна Африка.

Хуманитарни организации и спасителни групи съобщиха, че крайнодясната администрация на италианския премиер Джорджия Мелони е наложила по-строги ограничения върху операциите на хуманитарни кораби.

През август италианските власти задържаха Sea Eye 4, кораб, базиран в Германия, след спасяването му и след това транспортирането на хора до южния италиански пристанищен град Салерно.

Спасителните групи твърдят, че правителството често пренасочва техните кораби към северните пристанища само след една спасителна мисия, практика, която според тях пречи на способността им да спасяват хора в морето.

Според Международната организация по миграция повече от 1800 души са били документирани като изчезнали или загинали по маршрута през Централното Средиземноморие през 2023 г. Само този маршрут съставлява повече от три четвърти от общите жертви в средиземноморския регион през миналото десетилетие.

Последния месец. гръцката брегова охрана спаси 18 души и спаси четирима души от лодка, която се преобърна близо до бреговата линия на остров Лесбос.

През юни претъпкан риболовен траулер, превозващ около 500 души от Либия до Италия, потъна на около 80 километра (50 мили) от южния гръцки крайбрежен град Пилос. Намерени са само 104 оцелели.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg