Спас Русев официално е вписан като лице, контролиращо компанията-майка на

...
Спас Русев официално е вписан като лице, контролиращо компанията-майка на
Коментари Харесай

Спас Русев получи контрола над компанията майка на "Булсатком"

Спас Русев публично е вписан като лице, контролиращо компанията-майка на доставчика на телевизия и интернет " Булсатком " - записаната във Англия Bulsatcom Investment Limited. Преди това сдружението, което беше под ръководството на админ - адвокатската адвокатска фирма Alvarez&Marsal Europe, е излязло от тази процедура, откакто кредиторите са удовлетворили залога си и е открит покупател. Русев е заявен в английския корпоративен указател като автентичен притежател с надзор на дял над 75% в Вulsatcom Investment Limited.

Освен излизането от администрация, са вписани и други промени. В новия ръб на шефовете влизат Русев и двама юристи - българинът Владимир Рангелов и шведът Слободан-Бобан Йовичич. Първият е един от ръководещите съдружници на адвокатската фирма " Камбуров и съдружници ", където управлява дружествено и комерсиално право и финансови пазари. В по-далечното минало е бил и в надзорния съвет на БТК - до 2014 година, преди Русев да придобие дял в телекома, до момента в който той беше под контрола на притежателя на банкрутиралата КТБ Цветан Василев.

През предходната седмица стана ясно, че Спас Русев влиза в " Булсатком " през записаното в Люксембург сдружение Viva Corporate, което е притежател на българското " Вива корпорейт България ". Сделката се проточи над година след оборване от създателя на оператора и акционер Пламен Генчев, който държеше към 20% в " Булсатком " и претендираше, че не му е дадена опция да упражни своя алтернатива да си изкупи назад компанията.
Реклама
Според източници от пазара цената е сред 120 и 130 млн. евро, като измененията в собствеността стават посредством промяна на сегашните кредитори на компанията - фондовете Blantyre Capital и Black Rock, Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР) и Българска банка за развиване (ББР), с Русев. Тогава предприемачът удостовери за договорката пред " Капитал " и съобщи, че ще развива " Булсатком ". Според източници на " Капитал " е имало още един претендент - чешката капиталова група PPF, като офертата ѝ е била близка по стойност.

От декларирано в българския Търговски указател регистриране през септември излиза наяве, че се трансформира договорът за залог сред Bulsatcom Investment Limited и сдружението GLAS Trust Corpоration Ltd., което съставлява ползите на главните кредитори на " Булсатком ". От показаните документи се схваща, че има нов контракт за заем от 8 септември с оптимален размер на главницата по него 126.5 млн. евро, т.е. ориентировъчно това е продажната цена. Първоначално вписването получи отвод от Агенция по вписванията с довода, че Bulsatcom Investment Limited още е в произвеждане по неплатежоспособност. С излизането му от администрация тази спънка отпада.
Свързани публикации Спас Русев излиза от надзорния съвет на БТК 2 септември 2022, 13:32 Съдът назначи краткотраен синдик в " Булсатком " по искане на Пламен Генчев 10 декември 2021, 08:51 Спас Русев определен за желан покупател на " Булсатком " 6 август 2021, 13:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Константин Николов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР