Space X показа как червеният спортен автомобил Tesla Roadster вече

...
Space X показа как червеният спортен автомобил Tesla Roadster вече
Коментари Харесай

Илон Мъск изстреля успешно колата си към Марс

Space X сподели по какъв начин аленият състезателен автомобил Tesla Roadster към този момент лети. Това беше една от задачите на изстрелването на най-мощната ракета притежател в света Falcon Heavy.

Тя излетя сполучливо нощес от ракетната площадка кейп Канаверал.

Личната кола на милиардера Илон Мъск ще обикаля към Слънцето по елиптична орбита, която ще я приближава до Марс.

Зад кормилото на кабриолета седи манекен в скафандър, на таблото свети надпис " Don`t Panic ", а от уредбата звучи парчето на Дейвид Боуи " Space Oddity ".

В автомобила са сложени камери за наблюдаване и фотосите от тях дават обещание да бъдат „ епични “ по думите на милиардера. Според проектите му колата ще остане в орбитата на Марс стотици милиони години.

В изявление за Си Би Ес в навечерието на полета Мъск призна, че е решил да изпрати колата в орбита " за наслаждение ": " Много хора не схващат за какво би трябвало да се изпраща автомобил към Марс. За това няма никакъв съответен мотив. Прави се за наслаждение и с цел да предизвикаме интерес измежду хората ". Той напомни, че при тествания на нова ракета нормално като потребен товар се употребяват бетонни блокове или части метал, само че това е " скучно ".

Двата странични ускорителя на ракетата сполучливо се върнаха на Земята след изстрелването, както беше планувано. Третият централен ускорител трябваше да кацне на плаваща платформа в океана край Флорида, само че падна на към 100 метра от нея, заяви Мъск.

" Ще считам за триумф, в случай че ракетата единствено излети от стартовата площадка и не се взриви на място. Това би било напълно малко повече от 2 млн. кг гърмеж в тротилов еквивалент. Ако се взриви, тук няма да остане съвсем нищо ", сподели милиардерът преди старта.

Първата степен на Falcon Heavy е снабдена с 27 мотора, които по време на изстрелването обезпечават на ракетата-носител двигателна сила от 5 млн. фунта – колкото 18 самолета Boeing 747 съгласно описанието на уеб страницата на SpaceX.

Изстрелването на Falcon Heavy е събитие, защото е най-мощната ракета притежател, основана в миналото. Тя е издигната въз основата на ракетата притежател Falcon 9 и е композиция от три ракети.  Може да достави в ниска околоземна орбита до 64 тона товар.

По думите на Мъск стартът на Falcon Heavy коства на Space X единствено 90 млн. $.

Стартът бе следен от Бъз Олдрин - водачът на лунния модул " Аполо 11 ", който извърши първото в историята пилотирано кацане на Луната. " Това бе превъзходен ден за старт на ракета от моята обичана ракетна площадка ", написа той в " Туитър ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР