South ChinaMorning Post, най-старият вестник на английски език в Хонконг,

...
South ChinaMorning Post, най-старият вестник на английски език в Хонконг,
Коментари Харесай

Китайска ядрена ракета поставя под въпрос стратегическата хегемония на САЩ и Русия

South ChinaMorning Post, най-старият вестник на британски език в Хонконг, оповестява, че новата китайска балистична ракета JL-3, която е част от въоръжението на осъвременените подводници план 094A Цин, е способна да нанася удари по цели надълбоко в Съединени американски щати. Обхватът на полета съгласно специалисти е от 10 до 14 хиляди км, което надвишава съществуващите американски аналози. В същото време носи до четири нуклеарни бойни глави. Ако това е правилно, тогава за първи път в историята си Китай е основал стратегически средства, способни да провокират Съединени американски щати и Русия с мотори с твърдо гориво, написа за ТАСС военният анализатор Дмитри Литовкин.

Според изданието в Хонконг към този момент са извършени три теста на JL-3. Пекин обаче не оповестява публично за това, само че и не отхвърля. Въпреки това от другата страна на Тихия океан към този момент се чува тревога. Американски анализатори са уверени, че подводницата Цин ще се трансформира в спомагателна опасност за Съединени американски щати. JL-3 ще бъде едно от тези стратегически средства, които могат да дават на Народната освободителна войска на Китай (НОАК) способността да поразява цялата континентална част на Северна Америка.

Подводниците от клас Цин 094А са една от новостите на китайския флот. Откриването бе на 30 април в чест на 72-ата годишнина от образуването на Военноморските сили на НОАК. Характеристиките не са разкрити. Източник от South China Morning Post разяснява единствено, че " подводницата 094A е осъвременена версия на подводницата 094. При нейното основаване е било допустимо да се реши един от основните проблеми свързани с шума, посредством възстановяване на хидрокинетичните и турбулентни системи. Това разреша да носи по-мощни ракети JL. 3 ", написа вестникът.
 Британия усилва нуклеарните оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 година
Британия усилва нуклеарните оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 година

Джонсън приключи разоръжаването след Студената война в отговор на заканите Русия и Китай

Ако се огледа фотографията на подводницата, тя доста наподобява на руските стратегически подводници от план 667 - в която са скрити 16 ракетни силоза с балистични ракети.

Най-вероятно китайските корабостроители са копирали тъкмо една от най-успешните серии руски подводници. Ядрените подводници по план 667 към момента образуват гръбнака на военноморския съставен елемент на стратегическите нуклеарни възпиращи сили, дружно с подводници, въоръжени с ракета " БулаваБулава ". Като част от съветския флот са на въоръжение шест подводници с последна трансформация 667BDRM Dolphin или съгласно западната подредба, DELTA-IV. Всяка от тях е въоръжена с балистични ракета R-29RMU2 " Синева " / " Лайнер ".

И двете съветски ракети са с течно гориво. Тоест моторите им се зареждат от амиламил и хептил, мощно токсични и мощно летливи химикали. На първите ракети, изстреляни на повърхността, резервоари за гориво се пълнят директно преди изстрелването. Това е доста рискова интервенция, най-малката неточност в процеса може да докара до разлив и вследствие на това, до гибелта на участниците в зареждането на ракетата. В историята на съветския флот това се е случвало доста пъти. Има и заплаха даже при вярно заредена машина по време на зареждане, заради най-малкото влияние - удар, резервоарите за гориво да получат микропукнатини и от тях да изтече гориво.

С течение на времето казусът е решен посредством фабрично зареждане на ракетите с гориво и следващо заваряване на клапаните за зареждане и източване. Докато този проблем обаче се решаваше, управлението на Министерството на защитата сложи задачата пред дизайнерите да основат по-безопасни ракети с твърдо гориво. Първата от тях е изработен в същото конструкторско бюро Макеев - R-39 - с тегло 100 тона, с 10 самостоятелно управляеми нуклеарни бойни глави. Като част от въоръжението на нуклеарните подводници на план 941 " Акула ", тя дава името на целия комплекс - " Тайфун ". В резултат на това флотът приема в употреба и двата вида междуконтинентални балистични ракети - както с твърди, по този начин и с течни горива.
 Съединени американски щати ускоряват проектите си за нуклеарни оръжия
Съединени американски щати ускоряват проектите си за нуклеарни оръжия

Трябва да подсигуряват стабилността и да разчитат на своя боеприпас в възходящата световна неустановеност

Същността на несъгласията, несъмнено, се свежда до въпросите за сигурността при работа. Апологетите на твърдите горива упрекват несигурността на ракетите с течно гориво, пренебрегвайки тяхната рационализация и опцията да бъдат съхранявани дълго. Противниците от другия лагер изясняват, че твърдите горива не са толкоз огромен обсег и товароподемност и че самото гориво губи свойствата си с течение на времето и се нуждае от замяна.

Съществуват и стопански нюанси при основаването. Течната технология е по-сложна. Вътре са моторът, резервоарите с горивни съставни елементи, тръбопроводите за подаване на гориво, помпите и друго съоръжение, което обезпечава нужното налягане в системата, с цел да работи моторът, без значение от измененията в обстановката на полета.

Ракетите с твърдо гориво, доста нагледно казано, са сами по себе си мотори. Сложността на тази технология е, че е належащо доста деликатно да се управлява процесът на полагане на материала, защото векторът на горенето ще зависи от това. При най-малкото нарушаване може да се образува фистула в мотора. В резултат на това вместо прав полет може да се получи криволичене или салто. В интернет може да се намерят фрагменти от тестванията на американските тристепенни балистични ракети с твърдо гориво Trident, на които ракетата, изскачаща отдолу под водата първоначално, вместо да се изкачва, стартира да пада. В същото време ракетите с твърдо гориво са по-скъпи от тези с течно гориво заради разноските за гориво и материали.
 Столтенберг: Докато в света има нуклеарни оръжия, НАТО остава нуклеарен съюз
Столтенберг: Докато в света има нуклеарни оръжия, НАТО остава нуклеарен съюз

Новите нуклеарни оръжия на Британия са поради модернизацията на Русия и Китай

А що се отнася до Китай - специалистите са единомислещи в мнението си, че Пекин редовно се стреми да сътвори пълноценна нуклеарна триада, същата като тази на Русия и Съединени американски щати, състояща се от сухопътна, морска и въздушна група от нуклеарни сили. Днес Китай в действителност се приближава до опцията за разрушение на стратегическата надмощие на Вашингтон и Москва в региона на нуклеарните оръжия.

Според Пентагона, Китай разполага с към 90 междуконтинентални балистични ракети: силоз DF-4 Dongfeng-4, DF-5 Dongfeng-5А и ситуирани на мобилно шаси DF-31, DF - 31A Dongfeng-31A, както и най-новите DF -41 Dongfeng-41. Според американските оценки Поднебесната империя разполага с впечатляващ боеприпас от балистични ракети със междинен обхват - 80 единици. DF-26 е от този вид, Dongfeng-26 лети на 4000 километра и е способна да нанася прецизни удари против наземни и морски цели. Пентагонът пресмята броя на балистичните ракети със междинен обхват на 150-450. Този вид ракета включва четири версии: DF-21A, DF-21C, DF-21D и DF-21E, от които две са нуклеарни - DF-21A и DF-21E.

Парадът през октомври 2019 година в Пекин също по този начин за първи път разкри балистичната ракета със междинен обхват DF-17, чиято бойна глава съгласно китайските държавни медии може да доближи хиперзвукова скорост, което прави Китай втората по величина хиперзвукова мощ след Русия.
 Китай бързо модернизира нуклеарните си сили
Китай бързо модернизира нуклеарните си сили

Според Кристенсен Китай се пробва да усили жизнеспособността на нуклеарните си сили

Според отчет на The Military Balance на Международния институт за стратегически проучвания (IISS), военноморският съставен елемент на китайските нуклеарни възпиращи сили е показан от четири атомни подводници от план Цин 094 и почти 200-240 бойни глави, което трансформира Китай, а не Франция (както се смяташе по-рано), в третата нуклеарна мощ след Съединени американски щати и Русия, всяка от които има 1500 нуклеарни блока. Експертите обаче имат вяра, че Пекин няма да спре дотук и нуклеарният му боеприпас ще продължи да се разраства.

Разбира се, китайският боеприпас към момента не доближава количеството на съветския или американския. По никакъв метод не е допустимо Пекин да бъде включен в процеса на договаряния за надзор на нуклеарните оръжия. И опитът на Вашингтон да го направи тристранен на вълната за удължение на се провали. Това е разбираемо, тъй като в този случай Китай ще би трябвало да построи своя нуклеарен боеприпас до тяхното равнище или Русия и Съединени американски щати ще би трябвало да го намалят до китайски.

Но въпросът въобще не е в броя на ракетите и бойните глави за тях. Важното е, че Поднебесната империя е направила доста сериозен софтуерен пробив в региона на основаването на междуконтинентални балистични ракети. Появата на морската ракета с твърдо гориво JL-3 е едно такова доказателство. Особено, в случай че характерностите за обсега полета се потвърдят. В този случай тя към момента няма равна на себе си.
 Русия дава отговор на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския район
Русия дава отговор на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския район

Предупреждава, че нова серпантина във въоръжаването е с непредсказуеми последици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР