[south-stream-transport.com] Театърът с обществената поръчка за строежа на Турски поток

...
[south-stream-transport.com] Театърът с обществената поръчка за строежа на Турски поток
Коментари Харесай

Цената на газовата корупция

[south-stream-transport.com] Театърът с публичната поръчка за градежа на " Турски поток " през България завърши. Вече е изцяло ясно, че планът обслужва главно съветските ползи, както всеки различен огромен съветски енергиен план, без значение дали в България или в Европа.

Стратегически още през цялото време беше явно, че продължението на тръбата в Турция с български и сръбски сектор разрешава на " Газпром " да доставя газ на Централна и Югоизточна Европа, като заобиколи Украйна. Българският министър председател и другите фигури от президента надолу непрестанно повтарят, че задачата на включването ни е да не останем изолирани от новите газови потоци.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Цената на това да играеш с монополист, както постоянно, е много солена. България се отхвърля непринудено от сигурни доходи от такси по Трансбалканския газопровод в размер на 1.4 милиарда лева След извършен пазарен тест (предимно за пред Брюксел) преносните потенциали бяха резервирани от " Газпром ", освен това на посочена от руснаците цена - с много по-ниски директни такси от желаните от " Булгартрансгаз ". Като похлупак на всичко свързани с Русия компании ще строят самата тръба, финансирането за нея ще бъде евентуално съветско, а " Булгартрансгаз " ще заплаща разсрочено посредством приходите от директни такси. Резултатът от това е, че българската компания освен няма да има никаква облага в средносрочен проект, а ще има съществени пропуснати изгоди.

Единственият, който разбърка съветските карти в този подреден пасианс, беше саудитският консорциум " Аркад ". Полъхът на конкуренция бързо бе отхвърлен, а поръчката - дадена на упования реализатор. Благодарение на " Аркад " обаче стана ясно и какво става зад завесите на съветските планове. Заради саудитците обвързваното с руснаците обединяване смъкна офертата си с над 30%. Такъв дискаунт е голям за поръчка на стойност над 3 милиарда лева Но около пропадналия " Южен поток " стана ясно, че даже в правосъдни каузи в Русия е открито, че цената на корупцията в сходни планове там варира сред 20% и 30%. Очевидно " Турски поток " не прави разлика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР