Социологическите проучвания, обявени до момента, не дават шанс на Републиканци

...
Социологическите проучвания, обявени до момента, не дават шанс на Републиканци
Коментари Харесай

Социологията се превърна в инструмент за манипулиране на общественото мнение

Социологическите изследвания, оповестени досега, не дават късмет на " Републиканци за България " да влезе в Народното събрание. В последните часова преди вота водачът на новата групировка Цветан Цветанов, който и води листите в Благоевград и Велико Търново, е уверен, че това не е по този начин.

Г-н Цветанов, през вчерашния ден доста от социологическите организации оповестиха последните си изследвания. Как ще коментирате изнесените данни?

Обявиха ги в най-хубавия вероятен миг - през вчерашния ден беше първи април. Не можеха да изберат по-подходяща дата.

Намеквате, че изнесените данни са погрешни?

Убеден съм, че в частта, касаеща нашата групировка, изнесените данни нямат нищо общо с действителността. За да не бъда необоснован, ще ви дам елементарен образец. Вчера три социологически организации показаха изследванията си пред обществото. В тях резултатът на Политическа партия " Републиканци за България " варираше сред 0,5% и 0,8%. Социолозите плануват също, че изборна интензивност ще бъде относително ниска - към 2,6 млн. дали своят вот. Това значи, че групировката ни би следвало да получи сред 13 000 и 20 000 гласа на национално равнище. В моите очи това наподобява несериозно. Готов съм да се обзаложа и с вас, и с тях, че Републиканци за България ще завоюва повече гласове единствено на територията на Благоевградска област, където съм лидер.

А на какво съгласно вас се дължи ниският резултат на групировката ви в социологическите проучвания?

Основната причина е, че през последните години социологията спря да се употребява за премерване на настройките на гласоподавателите и последователно се трансформира в инструмент за манипулиране на публичното мнение. Анкетите влязоха в ролята на пропаганден материал. Жалко е, че партиите към този момент не поръчват проучвания, с цел да схванат какво желаят или мислят гласоподавателите. За тях е значимо единствено да покажат на обществото, че рейтингът им пораства, а този на съперниците им спада. В този смисъл участниците в изборите не поръчват социология, а авансово уречен резултат. И не е изненадващо, че той е най-хубав за този, който е на власт и разполага с най-вече финансови средства. Така обаче се разрушава доверието в социологията като просвета и се утежнява качеството на изборния развой. Крайният резултат е отдалечаването на политиците от техните гласоподаватели.

Отправяте тежки обвинявания. Не се ли притеснявате, че ще се сблъскате с неодобрение от страна на гилдията?

Не, тъй като честността на вота стои над ползите на която и да е колегия. А и не е вярно да слагаме всички хора под общ знаменател. Извинявам се авансово на правилните социолози, за това което ще кажа, само че не мога да скрия възмущението си, че част от техните сътрудници вземат интензивно присъединяване в манипулирането на вота в интерес на ръководещата коалиция Борисов-ДПС. И това не се случва от през днешния ден. Типичен образец за такава операция бяха кметските избори в София. По това време към този момент бях прекратил дейната си политическа активност, само че следих протичащото се с огромен интерес. Направи ми усещане, че на балотажа една социологическа организация през целия ден подаваше към медия, близка до властта мощно, манипулирани данни, съгласно които претендентът на ръководещите имаше преднина пред своя конкурент от цели 16%. Медията публикуваше явно подправените данни през целия ден, с което повлия на вота, като отхвърли доста хора да гласоподават в поддръжка на изгубилия претендент. При отварянето на урните се оказа, че данните на " социолозите " нямат нищо общо с действителността, а претендентът на ръководещата коалиция завоюва вота единствено с помощта на тази операция и гласовете от ромските секции.

Защо припомняте този случай тъкмо в този момент?

Защото ръководещата коалиция Борисов-ДПС приготвя същата операция. Поръчаната от тях социология целеустремено понижава резултата на неуместните за тях обединения и завишава този на съдружните им сътрудници. Отсега планувам, че това ще продължи и по време на самото гласоподаване. Мога да се обзаложа, че една от околните до властта медии още веднъж ще наруши възбраните за лъчение на данни от екзит половете и ще разгласява манипулирани резултати през целия избирателен ден.

Каквото и да напишат - не им вярвайте. Можем да противодействаме на това единствено с интензивност. Затова всички би трябвало да излязат и да гласоподават, без значение какво ни споделят социолозите. Резултатът ще бъде различен, подсигурявам.

Какви ще бъдат последните ви думи в края на тази предизборна акция?

На финала желая да благодаря на всички за поддръжката. Благодаря на хората, че не престават да ни имат вяра и да ни следват. Хиляди благодарности и за членовете и симпатизантите от всички наши структури, които поставиха свръхусилия за късия интервал, в който съществува планът. Всички вие свършихте необикновен труд, който няма по какъв начин да остане непризнат.

Обръщам се и към всички наши поддръжници с апел за интензивност в изборния ден. Излезте и гласувайте. Въпреки пречките, които властта се пробва да ни сътвори, Политическа партия " Републиканци за България " ще бъде незаобиколим фактор в идващия парламент.

И още нещо - не се опасявайте от пандемията. Мога да ви уверя, че късият ви престой в изборната секция ще бъде по-безопасен от разходка в парка. Гласувайте!

За страна с правила!

Съдържание: Политическа партия Републиканци за България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР