Социологически сондажи и пазарни залози вещаят, че Джо Байдън може

...
Социологически сондажи и пазарни залози вещаят, че Джо Байдън може
Коментари Харесай

Победа на Байдън ще подкрепи европейските активи

Социологически сондажи и пазарни залози вещаят, че Джо Байдън може да завоюва президентските избори в Съединени американски щати през ноември. Което окуражава много пазарни мениджъри да купуват европейски активи в очакване Старият континент да се окаже огромният победител от възможната промяна на караула в Белия дом.

Сред тях са "Джей Пи Моргън асет мениджмънт ", "Ийтън Ванс корп. " и "Шрьодерс ", които "пазаруват " акции, евро и облигации преди вота в опит да вземат преднина в надпреварата. Анализатори предвиждат, че климатичните и инфраструктурните проекти на Байдън ще тласнат нагоре цените на книжата на европейските компании за чиста сила и с цикичен темперамент. Други пък купуват европейски активи главно като опция на американския фондов пазар с концепцията да ги продадат, в случай че Байдън удържи обещанието си да увеличи корпоративните налози.

Въпреки че изходът от американските избори са обхванати от забележителна неустановеност и, както сочи опитът, доста неща могат да се трансформират в последните три месеца, те имат потнециал да се трансфорат в още едно значимо събитие за европейските пазари. Акциите на фирмите от еврозоната, на немските държавни облигации и на еврото осъществиха мощен напредък през последните месеци с помощта на невижданите тласъци, в това число и контрактувания Фонд за икономическо възобновяване на стойност 750 милиарда евро.

Един от най-големите страхове измежду играчите от Уолстрийт е обещанието на Байдън да отстрани по-голяма част от данъчните облекчения, въведени от Тръмп през 2017-а, които подгряха подема на щатските борсови показатели. В съвсем рекордните им котировки не е регистрирано това евентуално затруднение пред растежа на фирмените облаги, показва Крис Дайър - шеф на поделението за световни фирмени бумаги в "Ийтън Ванс ". Това стимулира решението му вместо в щатски акции да усилва вложенията в бумаги на европейски банки и циклични компании, тъй като те биха спечелили от подкрепеното от тласъците икономическо възобновяване на общността.

По-малко протекционизъм

Изгледите за по-слабо конфронтационна световна политика на Америка при Байдън и по-ниски пазарни съмнения също биха окуражили вложителите в Европа.

Според Еуард Парк - заместител основен капиталов шеф на "Брукс Макдоналд Асет мениджмънт " - районните експортьори биха спечелили от намалелите търговски опасности във връзка с Китай, а нарасналата покупателна дарба на китайците би подкрепила европейските промишлени браншове, изключително в Германия. Парк счита, че акциите на европейските автомобилни компании и на производителите на артикули за дълготрайна приложимост ще завоюват най-вече от сходен сюжет.

По отношение на еврото Парк чака то да продължи да нараства при възможна победа на Байдън поради заниженото търсене на долари в изискванията на по-ниски геополитически опасности.

Тези прогнози споделя и Волфганг Бауер - менижър на принадлежности с закрепен приход в "Ем енд Джи инвестмънс ", който наскоро е нараснал дългите си позиции в евро и е закрил част от доларовите.

Енергия, инфраструктура

По време на юлската си акция Байдън изложи проектите си за чиста сила и инфраструктура, включващи разноски за 2 трлн. щ. $ за интервал от четири годии. Целта - до 2030-а да се понижат до нула въглеродните излъчвания от производството на сила. Според специалисти на "Джей Пи Моргън асет мениджмънт ", европейските компании ще са огромните спечелили от тази стратегия.

Растящите разноски за инфраструктура ще имат позитивно въздействие върху цикличните европейски браншове, каквито са енергетиката и производството на първични материали и материали, счита Натан Туфт - началник на звеното за вложения в световни активи на "Манюлайф инвестмънт мениджмънт ".

Прогресът на Европа

Някои вложители, като Рос Хътчинсън от "Абърдийн стандард инвестмънтс ", считат евентуална победа на Байдън за малък плюс за европейските рискови активи и акцент върху икономическото възобновяване на района и ограниченията за стимулиране. Хътчинсън продължава да държи на немския десетгодишен дълг, залагайки на ниска инфлация за нескончаем интервал от време.

За Дориан Карел - управител на активи в "Шрьодерс ", вероятността на европейските акции и кредитни бумаги се е подобрила през последните седмици след постигнатото единодушие сред европейските водачи да одобрят Фонда за икономическо възобновяване на Европейския съюз, изпратило мощно обръщение в поддръжка на стопанстото на общността.

"Шрьодерс " дава леки желания на Европа пред Съединени американски щати в средносрочен проект поради по-приемливите цени и по-малките досегашни инвестиции в европейски активи. От позиция на евентуални бъдещи промени в Съединени американски щати пък банкерите считат Европейски Съюз за тактическа опция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР