Социологът Юрий Асланов коментира пред БНР как правителството се справя

...
Социологът Юрий Асланов коментира пред БНР как правителството се справя
Коментари Харесай

Юрий Асланов: Няма обществени нагласи за рязко сменяне на властта

Социологът Юрий Асланов разяснява пред БНР по какъв начин държавното управление се оправя с спешните обстановки, които се натрупат в последно време.

Общественото мнение не се развива взривоопасно, то не предстои на смяна незабавно, необходим е интервал на отсрочване, когато количествените натрупвания минават към ново качество. В момента събитията не са от подобен темперамент, че стремително да преобърнат всеобщите настройки. Но рано или късно това ще се случи и ще има внезапни обрати, предвижда Юрий Асланов.

Според него не може да се планува в този момент какво ще се случи с ръководещите и опозицията, която сега е в по-изгодна роля като атакуващ. " Дивидентите ѝ обаче към този момент не са задоволителни, с цел да има решение за промяна на властта на тези с тези ", добави социологът.

Според него рано или късно публичното неодобрение ще се насочи към някого.

" В публичните каузи постоянно има други възможности, казусът е дали те са задоволително допустими за огромен брой хора, тъй че да допускат незабавна промяна на властта. Имали сме интервали, когато нещата са се обръщали за доста малко време и са се пренасочвали не по благосклонности, а по моментни решения. Такъв беше казусът при започване на 2013-а година - да махнем тези, пък който ще да идва. Българска социалистическа партия се качи върху тогавашната вълна. Ако на везните натежи решението, че тези би трябвало да се махат, Българска социалистическа партия ще бъде припозната като инструмент на наказателния избор ", счита Асланов.

" Българска социалистическа партия се държи в действителност като радикална съпротива - нещо, което през последните години не виждахме. Когато приказваме за съпротива, към днешна дата приказваме единствено за Българска социалистическа партия. Тя е изпълнила тази своя задача като партия с опозиционна конфигурация. Но към момента не излъчва сигнали, че може да задържи властта и това е въз основата на усещания от предишното. С времето паметта може да избледнява, само че остава като подозрение и съмнение. Ако имаше нов индивид, хората щяха да й предадат цялата власт за момента, без значение, че след това ще се разочароват. Българска социалистическа партия не е от през вчерашния ден на терена и една огромна част от хората, чието водещо предпочитание е да санкционират власт имащите сега, мъчно могат да се преборят с предубежденията, които имат към Българска социалистическа партия. Ако ги нямаха, Българска социалистическа партия щеше да наподобява доста по-силна ", добави Юрий Асланов.

По тематиката с европредседателството той означи, че ръководещите се пробват да го употребяват като позитив, само че динамичността на непрекъснатите кавги и отрицателни събития не им разрешава да извадят най-отгоре по принцип позитивното отношение към европредседателството. Хората не могат да се убедят, че то носи нещо на страната и опира до всекидневието им в битовия смисъл. Ако в действителност нищо не се е случило, то може да премине и в внезапно отчаяние.

„ Очаквам по-динамични събития в края на годината ", сподели още социологът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР