Социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математикът Любомир

Социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математикът Любомир ...

Десните номинират Цветозар Томов за член на ЦИК


Социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математикът Любомир Георгиев са номинациите на "Демократична България" за членове на Централната избирателна комисия. Това обяви депутатът от коалицията Иван Димитров пред БНТ. Той мотивира кандидатурите с това, че и двамата са изключително добри експерти. Цветозар Томов има и стаж като член на ЦИК.

Президентът Румен Радев насрочи за днес консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК.
След промените в Изборния кодекс новата ЦИК ще има само 15 членове, а не 20 както в момента. Те ще са предложени от шестте партии в 45-ия парламент и ще бъдат назначавани от президента. ГЕРБ ще има 4 места, "Има такъв народ" и БСП - по 3, ДПС и "Демократична България" - по 2, а "Изправи се! Мутри вън!" - едно.

Следобед на сайта на президентството ще се излъчва и изслушването на номинираните.

Във вторник стана ясно, че "Изправи се! Мутри вън!" номинира адвокат Росица Матева за член на ЦИК. Тя беше председател на Обществения съвет на старата комисия. БСП номира трима души за комисията - Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева, които и досега представляваха партията в комисията. Войнов е издигнат и за зам.-председател на ЦИК.

Източник: segabg.com