Социологът Евелина Славкова от изследователски център “Тренд” коментира пред Izbori.bg

...
Социологът Евелина Славкова от изследователски център “Тренд” коментира пред Izbori.bg
Коментари Харесай

Социолог: Оставката на Порожанов не изненадва по две линии – общественият фокус и усещането за някаква нередност

Социологът Евелина Славкова от проучвателен център “Тренд” разяснява пред Izbori.bg изненадваща ли е оставката на Румен Порожанов, равноотдалечен от всички партии ли е Румен Радев и даде оценка на конфликта сред водачите на евролистите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия Мария Габриел и Елена Йончева.

„ Оставката на Румен Порожанов не изненадва по две линии – публичният фокус в неговата персона и чувството за някаква неправда. Оставането на поста и основаването на чувство, че не може да бъде махнат от него, можеше да докара до по-голямо напрежение. Втората линия я следим освен във връзка с Порожанов, а по повод и на други министри, които се разделиха с поста си. Линията, която е изключително видна в държавното управление на Борисов 3, а точно искане на оставка на министри, зам.-министри и така нататък, които носят имиджови вреди върху ръководещите. Тази линия води до туширане на напрежението, само че считам също, че дава и ясната индикация, че в политиката няма обезпечено място и е належащо политиците да бъдат деликатни в дейностите си. По отношение на резултата от евровота – то първо би трябвало да забележим какъв ще бъде той и надлежно да се прави подробен разбор, какво е повлияло на него. Ще разберем на 27 май “, съобщи тя.

Славкова разяснява и има ли в действителност нарушаване на закона от премиера Бойко Борисов, както настояват от Българска социалистическа партия: „ Има способени институции, които могат да кажат, в случай че е разполагаем някакъв проблем. Въпросът тук е, че това са първите избори за Европейски парламент, в които Борисов ръководи. На европейските избори през 2014 година Борисов е в съпротива. Това е нова обстановка, която основава и това чувство в опозицията, че Бойко Борисов, вършейки държавните каузи, прави акция. Нормално е по време на избори да виждаме политически ходове за уязвяване на съперника. Концептуално няма изненада в подобен вид ходове “.

На въпрос равноотдалечен ли е от партиите президентът Румен Радев и обединител на нацията ли е, Евелина Славкова отговори: “Президентът постоянно влиза в борба с ръководещите, което основава чувството, че заема страна. От това по-скоро губи той. Румен Радев е от политическите фигури с най-голям рейтинг в страната. Но проследявайки данните е видно, че последователите на ГЕРБ, които са му симпатизирали, стартират да трансформират мнението си, точно поради чувството, че не е равноотдалечен от всички партии и надлежно по-често приказва с думите на опозицията. Ще следим данните, с цел да забележим по какъв начин неговите позиции и в бъдеще ще се отразяват на рейтинга му “.

Славкова разяснява и дебатът, който се организира сред водачите на евролистите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия Мария Габриел и Елена Йончева. „ Очакванията, че ще забележим два стила на диалог в този спор в някаква степен се оправдаха. Излизайки от клишето за „ брюкселския език “, то напълно естествено беше да следим разнообразни равнища на послания към гласоподавателите. Европейски послания от страна на Мария Габриел и национални такива от страна на Елена Йончева. Няма нищо изненадващо в това отношение, най-много тъй като акцията на Българска социалистическа партия е съсредоточена в огромна степен в национална проблематика. От друга страна естествено е държанието на Мария Габриел, което показва другия взор и точно заради тази причина се чуваха ѝ репликите, че дебатът е за европейски, а не за национални избори. Мария Габриел сподели ново лице, което заради нейните функционалности на еврокомисар българският гласоподавател не беше виждал “, сподели тя.

На въпрос сподели ли опит и умелост в дебата с Габриел Елена Йончева, Славкова отговори: “Кандидати за евродепутати, които не са били такива, имат неща, които би трябвало да научават и в това няма нищо неоправдателно. Няма научени хора за дадена позиция. Но в този подтекст е належащо, освен по отношение на госпожа Йончева, само че и по отношение на всички претенденти за евродепутати, българските гласоподаватели да мислят посланията и позициите им доста деликатно. Казвам това, в подтекста на все по-голямото схващане, което българите стартират да имат и ще имат по отношение на активността на българските евродепутати. Нека напомним тематиката с Плана "Макрон ", където стана ясно на всички, че евродепутатите не са просто хора с високи заплати, а хора, които пазят българските ползи “.

Във връзка с това ще повлияе ли дебатът, извършен през вчерашния ден сред Габриел и Йончева на социологическите изследвания и резултатите на евровота, Славкова изясни, че всяко едно нещо може да окаже въздействие в последните две седмици на акцията. „ При на практика паритет сред двете огромни партии, всяко едно деяние, всяко едно обръщение може да окаже въздействие. Но дебатите не би трябвало да се подценяват, те имат своята стойност във връзка с осведомения избор на българския гласоподавател “, сподели тя.

Евелина Славкова разяснява и изявлението на турския дипломат Хасан Улусой са проучването на турския език и обяснението му за думите му в Министерство на външните работи ден по-късно. “В България заприказва ли се за Турция или за ромски проблеми, то е ясно, че има избори. Такива тематики постоянно надълбоко се политизират в подобен миг. Смятам, че беше съответна реакция на българските институции с привикването на турския дипломат и изясняването на тази обстановка. Българите имат особена сензитивност във връзка с изявления от страна на представители на Турция и е доста значима бърза реакция от страна на способените органи, с цел да не се основава ненужно напрежение “, сподели Евелина Славкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР