Социалното предприемачество е много вдъхновяващо, но и много трудно. Това

...
Социалното предприемачество е много вдъхновяващо, но и много трудно. Това
Коментари Харесай

Александра Мирчева: Средата в България все още не е достатъчно развита за подкрепа на социалното предприемачество

Социалното предприемачество е доста вдъхновяващо, само че и доста мъчно. Това изясни пред БНР Александра Мирчева, която е координатор „ Предприемачество за Неправителствени организации “ в Центъра за нестопанско право. Днес организацията организира уебинар, озаглавен „ Как да стартираме стопанска активност с задача и идея? “.

„ Гражданските организации са на първа линия там, където има нужда-опазване на природата, просветителни и културни тематики. Често обществените бизнесмени работят с и за най-уязвимите. Търсят решения на обществени проблеми с устойчиви бизнес модели “.

Стопанската активност оказва помощ на гражданските организации да са по-устойчиви и самостоятелни от плановото финансиране и поддръжка от разнообразни донор, уточни тя.

„ Началото постоянно е мъчно, тъй като става въпрос за хора, които са деятели. Чрез програмата на Центъра за нестопанско право те натрупват познания и умения за развиването на бизнес. Средата в България към момента не е развита към поддръжка на общественото предприемачество. Има закон, който го регламентира и указател, в който организациите се вписват, само че липсват ограничения и облекчения за този вид бизнес, който е друг от стандартния “

От 12 години Центърът за нестопанско право поддържа обществени организации.

„ Слогънът е „ Това не е просто бизнес “. Тази година програмата ще бъде 3-месечна и ще има на практика извършения, ще се образоват по какъв начин да изготвят бизнес проект. В края ще имат опция да показват своите хрумвания пред жури. Три организации ще получат по 10 хиляди лв. стартов капитал “.

Социалните бизнесмени са мощно стимулирани и доста дребен процент-едва към 10%, завършват своята активност, изясни още Мирчева.

Кандидатстването Де отворено до 19 февруари. Днес от 16 ч се организира информативен уебинар за искащи да се включат.

Цялото изявление на Веселина Миланова с Александра Мирчева може да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Мария Сивкова - Илиева БНР подкасти: Неразказани истории Неразказани истории
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР