Социалното неравенство е най-честият повод за социално недоволство, който ражда

...
Социалното неравенство е най-честият повод за социално недоволство, който ражда
Коментари Харесай

Социалното неравенство през комунизма: Всички са равни, но някои са по-равни от другите

 Социалното неравноправие е най-честият мотив за обществено неодобрение, който ражда и революции. В последните години неравенството се усилва с бързи темпове в света и с още по-бързи в България. Затова някои си спомнят с носталгия за времето на соца. Редовно се чуват изречения като " всички бяха равни ", " нямаше небогати и богати ". Но да забележим дали това е правилно.

Неравенството има доста измерения и може да бъде обсъждано от голям брой гледни точки. Най-общо те се свеждат до две: неравноправие във връзка с приходите и неравноправие във връзка с опциите, които даден субект получава по рождение, по желание и шанс.

Неравенството в приходите по време на социализма

Т.нар. коефициент на Джини е индикатор за неравенството във връзка с приходите и се показва в проценти - от нула до 100. Стойност " нула " на процедура значи напълно тъждество на приходите. Стойност 100 би означавала, че всички приходи в дадена стопанска система се получават от едно-единствено домакинство.

За България данни за коефициента на Джини има от 60-те години насам. До към 1975 коефициентът на Джини пада под 20, което е в действителност ниска позиция и слага България паралелно с развити страни като Англия, Германия, Полша и други. Към 1980 година коефициентът на България стартира да гони стойност 30 и неравенството става по-голямо, в сравнение с в капиталистическа Англия и социалистическа Полша. Тук би трябвало да се има поради, че съпоставяме буржоазен страни с частна икономическа благосъстоятелност и социалистическа България. Какво значи това? Че през този интервал има една номенклатурна каста, която концентрира приходи, съизмерими с тези на английската аристокрация и частната промишленост.

През 1980 година междинната заплата в България e 182,50 лева Заплатите в номенклатурата са от 2500 лева месечно за първия секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия Тодор Живков до 450 лева за заместник-председател и секретар на Окръжен национален съвет. Отделно членовете на Централен комитет на Българска комунистическа партия са получавали солидни суми за разноски " за храна " - 1200 лв. месечно в този интервал.

Външните белези на неравенството

Социалното неравноправие през соца имаше и други външни белези, като западни коли и облекла, до които имаха достъп единствено позволените на гурбет в арабски и африкански страни, дипломати и работещи в системата на външната търговия. Докато елементарните хора чакаха за руска " Лада " до 10 години, елитът на Българска комунистическа партия не е имал сходен проблем. С решение на Секретариата на Централен комитет на Българска комунистическа партия от 30 ноември 1982 година Управлението за сигурност и защита (УБО) доставя и продава на искащите членове на Политбюро, кандидат-членовете на Политбюро и секретарите на Централен комитет на Българска комунистическа партия по една " Мазда 323 " за персонални потребности на стойност 8000 лв., написа Георги А. Ангелов в собствен разбор за " Дойче Веле ".

Номенклатурата

Така стигаме до втория вид неравноправие - във връзка с опциите. В привилегированата номенклатура влизат освен ръководителите на Комунистическата партия и страната, само че и функционери на разнообразни равнища в градовете и предприятията, дипломати, и други Тази група от хора се образува въз основа на произхода - поради тяхното или на техните родители, действително или стъкмено, присъединяване в " съпротивата " преди 1944 година ", написа историкът Момчил Методиев в сборника " Какво се случи преди 89-та ".

" Тази група има достъп до най-елитните учебни заведения и лечебни заведения, до по-добра работа, пътешестване в чужбина, непозната валута, до по-добрите почивни станции. Тази привилегирована група има право да употребява и най-хубавите жилища, в които изначало живеят на алегоричен наем, а по-късно имат право да ги закупят още веднъж на алегорични цени ".

Като извод за равенството по време на соца звучи фразата на Джордж Оруел, станала известна като анекдот: " Всички са равни, само че някои са по-равни от другите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР