Социално-икономическите трудности във времената на ковид не се отразяват отрицателно

...
Социално-икономическите трудности във времената на ковид не се отразяват отрицателно
Коментари Харесай

3900 лв., 4300 лв... – кметските заплати скачат в ковид годината

Социално-икономическите компликации във времената на коронавирус не се отразяват негативно на кметските заплати в България. Напротив - през 2021 година се усилиха възнагражденията на редица кметове. По закон заплатата на общинския кмет не може да надвишава министерската, а локалните парламенти гласоподават тъкмо какъв брой да е тя. Успоредно възнагражденията на съветниците и кметовете от по-ниските равнища са обвързани със сумата на общинския кмет - скача ли тя, усилват се и техните. Така всички по веригата имат интерес ръководителят на общината да взема много пари.  

Преди няколко дни кметът на Шумен Любомир Христов (ГЕРБ) се снабди с 4300 лева заплата. Той бе изискал 20% повишение, само че получи двойно по-голямо. Съответно доста удовлетворени останаха и сътрудниците му надолу по вертикала. Например ръководителят на общинския съвет ще получава към този момент 2580 лева Увеличението влезе със задна дата от 1 юли.

По подобен метод при започване на годината заплатата на кмета на Русе Пенчо Милков (БСП) стана 3900 лева А на представителите на ГЕРБ в Хасково и Смолян - Станислав Дечев и Николай Мелемов, набъбнаха надлежно на 3100 и 3400 лева С тях се усили и възнаграждението на селските кметове (1200-1400 лева.)

На фона на министерските, всички тези суми наподобяват скромни. Дори и като дял от министерската заплата са търпими (не повече от 2/3). Членовете на кабинета вземат повече от 6000 лева на месец. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР