Социалният министър Бисер Петков обяви, че вече има готова концепция

...
Социалният министър Бисер Петков обяви, че вече има готова концепция
Коментари Харесай

Втората пенсия ще е пожизнена, разсрочена или еднократна

Социалният министър Бисер Петков разгласи, че към този момент има подготвена идея за заплащането на втората пенсия. Предлагат се три разновидността - заплащане на пожизнена пенсия, на разсрочена или на еднократно изтегляне на парите от партидата. Последното обаче важи единствено при прекомерно ниска насъбрана сума по партидата. Това са предложенията за законодателни промени в Кодекса за обществено обезпечаване.

"Освен пенсията от Национален осигурителен институт, първите които ще получават втора пенсия са дамите, родени след 1 декември 1959 година, като те наложително са внасяли осигуровки в частните сдружения. Очаква се това да се случи през есента 2021 година Тогава те ще навършат и изискваната възраст за пенсия при трета категория труда. За мъжете втората пенсия ще стартира да се заплаща през 2024 година поради по-високата изисквана възраст за пенсия ", изясни Петков.

Предвижда се пожизнени пенсии да могат да получават обезпечени, чиято втора пенсия би била не по-малка от 15% от минималната. Разсрочени тегления могат да изберат хората, чиито пари не стигат за пожизнена, само че са над трикратния размер на минималната. Еднократното телгене е за хората, които са събрали най-малки суми, а цялата им сума е под 3 минимални пенсии. Те ще могат да получат парите си еднократно. Предвидени са и разновидности за наследяването на втората пенсия.

Според специалистите приходът заема забележителен дял от салдото в партидата на лицата. За тези, които са се осигурявали от началото на съществуването на универсалния пенсионен фонд досега, приходът е от порядъка на 20% от общото салдо. А в случай че осигурителният интервал е цялостен – 40 години, тогава приходът ще съставлява към 35-40% от салдото. От подобен порядък ще е и разликата сред минималната обезпечена пенсия и действителната, която ние ще отпускаме на лицата.

Правителството, пенсионните фондове и синдикатите реализираха единодушие предходната година при какви условия ще се придобива право на пенсии от универсалния пенсионен фонд.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР