Социалните плащания, които са заложени в бюджета, са гарантирани. Не

...
Социалните плащания, които са заложени в бюджета, са гарантирани. Не
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Социалните плащания, заложени в бюджета, са гарантирани. Антикризисните мерки – не

Социалните заплащания, които са заложени в бюджета, са обезпечени. Не са обезпечени антикризисните ограниченията. Голяма част от тях са обезпечени, само че има такива, за които би трябвало да се откри спомагателен запас. Може би най-ефективната мярка е 60/40. По нея бяха непокътнати 240 000 работни места. Тя обаче е обвързвана с огромен публичен запас – досега са изразходвани 1,2 милиарда лв..
Това изясни пред Българската национална телевизия служебният обществен министър Гълъб Донев.

„ Благодарение на мярката, сивият бранш на бизнеса излезе на ярко. Като резултат от това над 7 млн. лв. постъпиха в бюджета. Мярката е съответна към обстановката в страната, само че в случай че работодатели, синдикати и страна поддържат продължаването на мярката 60/40, ще би трябвало да се търсят благоприятни условия за преструктуриране на бюджета. Ще има потребност да се направи смяна “, регистрира той. Според плановете с цел да бъде продължена мярката и през юни, би трябвало да се пренасочат от други разноски 120 милиона лв.. Социалният министър разгласи, че ще се направи преструктуриране на бюджета, с цел да се подсигуряват обществените заплащания.

По думите му държавното управление разисква редица ограничения за възобновяване на бизнеса след рецесията. Донев даде образец с мярка, целяща кредитиране на бизнеса.

„ От през днешния ден към този момент е назначена одитната комисия, която да направи оценка на разходването на средствата на ББР. В индустриални зони също ще има инспекции. Отговорността е за обществените запаси, които разходва страната. Не мога да разясня на този стадий дали има нарушавания. Това ще стане ясно след инспекцията. Всички резултати ще бъдат обществени. До 10 дни ще стане ясно и ще бъде оповестено “, разяснява още Гълъб Донев.

Според него е обикновено новото държавно управление, което идва да направи смени и в първия ешелон в министерствата – зам.-министрите. „ Това не е чистка и реваншизъм. Не е редно за такива назначения да се хвърлят обвинявания. Аз познавам доста добре работата в общественото министерство, познавам екипа. Там където има нередности те ще бъдат обществено оповестени “, безапелационен бе Донев.

Служебният министър съобщи, че в Плана за възобновяване и резистентност бъдат направени промени и ще бъде импортиран в Европейската комисия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР