Социалните мрежи ще започнат да се държат според изискванията ни

...
Социалните мрежи ще започнат да се държат според изискванията ни
Коментари Харесай

Социалните мрежи са обречени на омагьосан кръг


Социалните мрежи ще стартират да се държат съгласно условията ни тогава, когато си плащаме за тях (снимка: CC0 Public Domain)

Социалните мрежи, които ни свързват през днешния ден, последователно губят своята уникалност и прелест, а хората се лашкат от една към друга с вяра да намерят нещо, което им пасва. Замислени като нещо хубаво, скоро всички стават досадни, нахални, а и стартират да си наподобяват – Фейсбук, Twitter, Pinterest, Snapchat…

Всяка нова обществена мрежа идва с блестящи обещания да е друга. Всяка желае да е „ по-здравословна “, по-семпла и изчистена, по-човешка. Навсякъде бива хвалена значимостта на човешките връзки – с приятелите, със съучениците, със съидейници и съидейници. Даже станахме очевидци на бегли опити да ни се покаже, че, видите ли, харесванията и почитателите към този момент нямат толкоз значение.

Така стартира всяка обществена медия. Но какво става след това? Всички влизат в едно и също русло. Започват да се случват промени в дизайните. Появяват се „ нови функционалности “ – канят те да споделиш нещо неповторимо, да напишеш привет на другар за рождения ден, да качиш фотография.

Историята се повтаря

Поведението на обществените мрежи е обичай, който всички обществени мрежи повтарят – и наподобява са обречени да повтарят. Подобно на политици, те не помнят първичното си заричане: да бъдат просто едно прелестно място, което свързва хората. Постепенно се насочват към нещо, което наподобява много по-различно. Как може историята да се повтаря толкоз настойчиво?! Всичките се отдалечават от първичната си концепция и ни разочароват.

Навярно порочният кръг се повтаря, тъй като продължаваме да не осъзнаваме нещо. Всяка платформа стартира с дръзка концепция, бистри и ясни правила, присъщ образ. И забравяме, че „ щом не плащаш нищо за продукта, значи продуктът си самият ти “.

После създателите на новата обществена мрежа откриват един по един, че нещо не е напълно наред с концепцията им. Без да се усетят, те са увлечени от непрекъснатото повишаване на броя на потребителите и това се е трансформирало в най-важната им задача. И даже да го осъзнаят, те откриват, че няма връщане обратно и са повлечени като от лавина. Безумният напредък става единствена цел, единствен път напред, без значение всичко останало.

Хванати в неприятен капан

За разлика от множеството други бизнеси по света, които живеят в името на потребностите на своите клиенти, обществените мрежи (подобно на медиите) са хванати в неприятен капан: те би трябвало да служат своите консуматори, само че и на тези, които заплащат сметката – рекламодателите. А потребностите на тези две групи са радикално разнообразни.

Потребителите желаят това, за което платформата е била направена в началото – било то къси известия, шерване на фотоси, полемики към хрумвания или друго. Клиентите се радват на тези изненадващи, енергизирани пространства за свързване с другари по нов метод.
още по темата
Но тези сюжети на потребление неизбежно имат една специфичност. Можете да публикувате една или няколко снимки; можете да изпратите известия на неколцина приятели; само че въпреки всичко това са стеснен брой дейности и взаимоотношения. А за вложителите и рекламодателите това е проблем.

Следователно всяка обществена мрежа би трябвало да откри способи да ви накара да изпратите още една фотография, да напишете още едно известие, и още, и още – повече и повече всеки ден! Точно това дефинира и новите „ функционалности “ в обществените медии. Те не са направени с цел да ни харесват, а с цел да ни предизвикат да създадем още нещо.

Порочният цикъл се повтаря. И няма по какъв начин да е другояче. Когато дадена компания се устоя от онлайн реклами, няма метод да избегне минусите на този бизнес-модел. Потребителите и техните остават на най-заден проект.

Ето по този начин идват моментите, когато обществената мрежа се снабдява с „ редизайн “ – и този редизайн може даже да вбесява потребителите. Повечето от тях се жалват, желаят си остарелия образ. Но огромният началник излиза с изказване и споделя, че новият дизайн е по-добър и би трябвало да го харесваме.

Трябва, несъмнено, та той е изработен за! Целта е да се продават още повече реклами. Не е значимо нещо в платформата да е комфортно за потребителите, тъй като в този момент има друго нещо, което е комфортно за рекламодателите.

Предизвикателно начинание

Но може би нещата ще се трансформират, когато пристигна ново потомство обществени мрежи – такива, за които си плащаме?

Този въпрос е доста трънлив. На първо място, дали въобще има някой, който да е задоволително самоуверен да създаде система за обществена мрежа, която третира потребителите като клиенти, а не като артикул? Или най-малко да откри по-добър метод да монетизира прочувствения ангажимент на потребителите си. Това преобразяване е много по-предизвикателно начинание от кеширането на обичайни онлайн реклами.

Вторият въпрос е дали хората биха желали да си заплащат за обществени мрежи, които фактически им служат, правят нещо потребно. Плащаме си за всевъзможни типове софтуерни приложени, като се стартира от такива за споразумяване на срещи и се стигне до ръководство на пари и стрийминг. Защо не и за нещо в помощ на обществените ни контакти?

Разбира се, тук ще е нужно преосмисляне. Все отново сме привикнали с някакви обществени медии, които са безвъзмездни – без значение какъв брой ни нервират и досаждат. Не на последно място и цената на услугата чисто софтуерно – от позиция цената на преноса на данни, съхранението им и изчислителната мощ – става все по-ниска всеки идващ ден.

И третият въпрос е сложен: дали ще се намерят вложители, които биха желали да си вложат парите в нещо, което изисква толкоз изпитание и смяна на потребителските привички? Все отново рекламният пазар е към този момент толкоз добре развъртян, че може би обществена мрежа с потребителски заплащания мъчно би могла да го „ настигне “. Според някои статистика, в тази ситуация с Фейсбук рекламата носи на компанията по 200 $ годишно на глава от потребителската база.

Бройките

Ето по този начин излиза наяве какъв брой бетонирана е грозната картина със обществените мрежи през днешния ден. За да са атрактивни за рекламодателите, те не престават да се борят за брой консуматори. И за растеж. Нужни са им, с цел да могат да продават реклами.

Бройките, ах, бройките са ключът към приходите и облагите. Затова всеки консуматор би трябвало да е на линия всеки ден. Затова всеки консуматор би трябвало да бъде въвличан в прекарвания и взаимоотношения – нагледно казано, да бъде „ засмукван “.

Точно това се случва всякога, когато създадем каквото и да е в обществената мрежа – всякога, когато се окажем изкушени да публикуваме, разясняваме, споделяме, качим фотография, даже да честитим някому рождения ден.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР