„Социалните мрежи са тези, които разчитат на бизнес модела на

...
„Социалните мрежи са тези, които разчитат на бизнес модела на
Коментари Харесай

Ирина Недева: Фалшивите новини са свързани с бизнес модела на социалните мрежи

„ Социалните мрежи са тези, които разчитат на бизнес модела на шерване, на сензационни вести, на това, което става забавно за всички. В това отношение не би трябвало чак толкоз доста да разчитаме, че те са тези, които ще могат и да разобличават погрешните информации “.

Това разяснява в рубриката „ COVID-19: Ваксините “ в „ Тази заран “ Ирина Недева, ръководител на Асоциацията на европейските публицисти в България. Тя е на мнение, че за оправянето с казуса с подправените вести е нужна добра публицистика.

„ Добри са напъните да се вършат инспекции на обстоятелства и е добре, че някои обществени мрежи като „ Facebook “ и „ Туитър “ започнаха да вършат това. Изключително значимо е обаче хората да знаят, че обстоятелствата би трябвало да се ревизират. Тук е мястото на публицистиката. Истински новият бизнес модел на положителната публицистика ще е тази, която ревизира обстоятелства “, на мнение е Ирина Недева.

По думите й това, че ние сме сериозни и не е доверяваме на никого също може да ни вкара в капан, когато става дума за опазване на здравето и за това какво лекарство да използваме.

„ Можем доста елементарно да бъдем подведени, да използваме илачи, които са нездравословни за нас и дезинформацията на процедура може да ни ликвидира. Затова е доста значимо да можем да ревизираме обстоятелства и хората да знаят по какъв начин става това, а освен обществените мрежи “, сподели Недева.

Според нея хората би трябвало да знаят какъв е механизмът на разпространяване на подправените вести.

„ Затова Асоциацията на европейските публицисти направихме един справочник за инспекция на обстоятелства в цифровия свят. Там всеки един от уеб страницата ни може да види по какъв начин да ревизира една или друга информация. Отваря очите към метода, по който можем да бъдем манипулирани “, изясни ръководителят на АЕЖ-България.

По думите й в ерата на дезинформацията всеки може да бъде измамен.

Важно е кой приказва

Ирина Недева е ръководител на АЕЖ-България, член на Управителния съвет, публицист и създател на документални филми с дълготраен професионален опит в публичните електронни медии. Тя е старши редактор в утринни излъчвания на стратегия „ Хоризонт” на БНР. Има опит и в самостоятелни кино, телевизионни и радио планове. Като човек, който има вяра в с обществената значителност на критическото мислене и отворения обществен спор, тя е ангажирана и с първия самостоятелен Център за просвета и спор „ Червената къща” от основаването му през 2000 година до момента. Професионалните й ползи включват тематики като обществените и политически придвижвания, пост-комунистическото развиване, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията. През 2011-2012 година специализира по линия на програмата " Фулбрайт " за междудържавен учебен продан с оценката на Хюбърт Хъмфри, някогашен вицепрезидент на Съединени американски щати и сенатор от Минесота, във Philip Merill College of Journalism, University of Maryland, College Park.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР