Социалните медии помогнаха да се свърже светът по начин, за

...
Социалните медии помогнаха да се свърже светът по начин, за
Коментари Харесай

Учени откриха 46 вреди от социалните мрежи

Социалните медии помогнаха да се свърже светът по метод, за който предходните генерации не са и мечтали. За страдание, тази световна онлайн общественост има и тъмна страна. Ново изследване открива, че потреблението на обществените медии крие доста опасности за здравето и благополучието - от троленето (публикуване на провокативни мнения под дадена тематика за да се смути създателя или да се разстрои естествената полемика в даден конгрес – бел. ред.) в обществените мрежи през кибертормоза до заканите против правото на цялост на персоналния живот.

Изследователи от Технологичния университет в Сидни са разкрили 46 съответни нездравословни резултата от потреблението на обществените мрежи. Сред тях са физически вреди, проблеми с психологичното здраве, влияние върху продуктивността в работата или в учебно заведение, както и проблеми със сигурността и неприкосновеността на персоналния живот, оповестява „ Стъди Файндс “.

Да назовем това риск за световното здраве би било подценяване. Повече от 3,6 милиарда души, което е към половината от международното население, употребяват обществени мрежи като Фейсбук и Instagram. Изследователите споделят, че най-хубавият метод да се избегнат тези рискове е да бъдем по-наясно с тях и да демонстрираме сдържаност, когато сме онлайн.

" Вредите от обществените медии са изследвани най-вече от психопатологична позиция. Те се употребяват с по-малко внимание от откривателите на осведомителните системи ", споделя доктор Ейла Ерфани, заместник-ръководител на Училището по информация, системи и моделиране към Технологичния университет.

" Информационните системи преглеждат въздействието на технологиите върху хората и организациите за по-добро облекчаване на техните потребности. Определянето и разбирането на методите за понижаване на неподходящите последствия от потреблението на обществените медии е част от това предизвикателство ", продължава Ерфани. " Световната здравна организация призна нуждата от по-нататъшни проучвания на пристрастяването към осведомителните технологии и нуждата от създаване на тактики за попречване и лекуване на този проблем. "

Шест степени на щета от обществените медии

Авторите на проучването разделят десетките рискове, свързани със обществените медии, на шест характерни области.

Увреждане на общественото другарство : Това включва както психически вреди, като меланхолия, тревога или ревнивост, по този начин и други вреди за потребителите, като загуба на време, сила и даже пари.

Раздразнително държание : Тези вреди се появяват, когато потребителите преглеждат наличие, което ги нервира, разстройва или изнервя. Обикновено това включва смущаващо, принудително, полово или непристойно наличие.

Загриженост за неприкосновеността на персоналния живот: Това са закани за неприкосновеността на персоналния живот, свързани със съхраняването, повторното потребление или шерването на персонална информация с трети страни.

Заплахи за сигурността: Това са вреди от машинация или илюзия, които могат да зародят при фишинг (злонамерен опит за придобиване на сензитивна информация като потребителско име, ключова дума и елементи на кредитна карта, като причинителят приема непозната идентичност при електронни връзки - бел. ред.) или измами със обществено инженерство.

Кибертормоз: Това включва всякаква корист или тормоз от страна на групи или лица, които изпращат обидни известия, лъжат за други хора, преследват лица или популяризират клюки.

Ниска продуктивност: Това се отнася до негативното влияние, което потреблението на обществените медии може да окаже върху работата или университетските резултати.
" Голяма част от проучванията за потреблението на обществените мрежи са съсредоточени върху изгодите и капацитета им, само че ние се интересувахме от цялостното идентифициране на негативните въздействия, които са свързани с потреблението на обществените медии ", споделя докторантката и създател на проучването Лейла Борун. " Прегледахме повече от 50 научни публикации, оповестени сред 2003 и 2018 година Някои от най-често срещаните негативни въздействия включваха психически вреди като ревнивост, самотност, тревога и намалена самокритика, както и неща като излагане на злотворен програмен продукт и опасности от фишинг. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР