Социалната сфера остава приоритетна в бюджета на община Варна и

...
Социалната сфера остава приоритетна в бюджета на община Варна и
Коментари Харесай

Варна се нареди на първо място по социален патронаж, грижи се за близо 500 възрастни

Социалната сфера остава предпочитана в бюджета на община Варна и през 2020 година Това стана ясно на днешното съвещание на ПК „ Социални действия и жилищна политика “, на което беше утвърдена проекторамката за функционалност „ Социално подкрепяне и грижи “. Тя  възлиза на близо 17,2 млн. лв. и бележи нарастване с към 2,4 млн. лв. по отношение на обновения бюджет за 2019 година

Тази година Община Варна възнамерява да осъществя 58 обществени услуги с локално и държавно финансиране, от които 30 за пълнолетни лица и 28 – за  деца и младежи. Основен акцент в политиката на администрацията остава подобряването на достъпа и качеството на предлаганите обществени услуги, както и реализиране на резистентност на осъществените планове.

През 2020 година ще отвори порти нов център за поддръжка на лица с увреждания и техните фамилии, в това число тежки множествени увреждания. Ремонтните действия, оборудването и обзавеждането на двете пространства в регион „ Аспарухово “ би трябвало да приключат през август, а през октомври да стартира даването на услугата. Капацитетът е дневна грижа за 30 консуматори и мобилни услуги за 60 души. Центърът ще дава също заместваща грижа до 14 дни в годината.

Ще бъде изработен ремонт на постройката, която ще се обитава дневният център за хора с деменция. Общата стойност на плана, финансиран главно по Оперативна програма „ Региони в напредък “, е над 1,36 млн. лв., от които близо 260 хиляди лв. са съфинансиране от локалната хазна. Реализацията на плана би трябвало да завърши до края на 2020 година, а от следващата година да стартират услугите в центъра.

Предстои да започва и осъществяването на плана за патронажна грижа за 495 души, който подрежда Варна преди всичко в страната по брой евентуални консуматори. Той ще обхване пенсионери на възраст над 65 години освен от града, само че и от селата в община Варна. На възрастните хора, които имат някакво увреждане или са мъчно преносими и не могат да се обслужват сами, ще им бъдат обезпечени почасови социално-здравни услуги, психическа поддръжка, сложни грижи в дома, тъй че да се усъвършенства качеството им на живот.

Социалната стратегия на община Варна за 2020 година е в размер на близо 3,8 млн. лв.. Тя е ориентирана към деинституционализацията на децата посредством предварителна защита на изоставянето, поощряване реализирането на услуги в общността и основаване на условия за развъждане на децата в среда, близка до фамилната.

Капиталовите разноски са за над 470 хиляди, от които съвсем 300 хиляди лв. са за съществени поправки на обществените заведения. Предстои планиране и главен ремонт на постройките на Комплекс за обществени услуги „ Гергана “, което ще коства към 143 хиляди лв.. Други 100 хиляди лв. са планувани за преустрояване на помещение за център за обществени услуги на ул. „ Кавала “.  

Общината е поредна и в политиката на резистентност на осъществените планове за обществените услуги. Затова от локалната хазна ще бъдат дофинансирани държавно делегирани действия в размер на близо 900 хиляди лв. за 2020 година

В бюджета още веднъж са заложени средства за еднократни помощи за обществено слаби жители. Общата им сума е 144 хиляди лв., от които 12 хиляди лв. са за подкрепяне на деца на починали служители на реда. За издръжката на 24-те пенсионерски клуба на територията на общината са заделени близо 150 хиляди лв..

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР