Социалната политика е образът на БСП, заяви лидерът на левицатаСрещаме

...
Социалната политика е образът на БСП, заяви лидерът на левицатаСрещаме
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Вместо за още 8 самолета, парите да отидат за социална политика и укрепване на българската икономика

Социалната политика е обликът на Българска социалистическа партия, съобщи водачът на левицата
„ Срещаме поддръжка за това, което направихме. Млади хората споделят, че са признателни за безплатните детски градини, пенсионерите благодарят за нарастването на пенсията, въпреки че не е задоволително. Работници са ни благодарили за минималната работна заплата. Малки фамилни компании споделят “добре, че ни помогнахте за тока за зимата, с цел да оцелеем “. Но всички чакат да продължим с тази политика. Тоест общественият дирек, който беше нашето лице в това ръководство, получава високо утвърждение, само че има и очакване това да продължи. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на NovaNews.

Тя счита, че войната и нейните последствия могат да се окажат рискови за националната ни сигурност. „ Инфлацията, растящите цени, обедняването стават все по-голям проблем. Дефицитът на горива, на енергоносители, тяхното отражение върху живота на хората може да се окаже в един миг сериозна заплаха “, изрази терзание водачът на Българска социалистическа партия.

В предаването “Офанзива “ Нинова затвърди тезата на левицата срещу глобите против Русия, тъй като те са неефикасни. „ Смятаме, че глобите и контрасанкциите не вземат решение казуса и времето го потвърждава. Първите наказания от преди години, сегашните – те вредят на европейските страни. В някои страни стартира схващане и омекотяване на глобите, тъй като резултатът най-много се вижда върху стопанската система и върху живота на хората “, счита Нинова.

По думите ѝ страната ни ясно е застанала на страната на жертвата: „ И Народното събрание приехме декларация, ние като партия също, като страна оказахме филантропична помощ, приехме бежанци, помогнахме на доста хора, бягащи от войната “, напомни тя.

„ Не одобрявам казаното от Атанас Атанасов, че би трябвало да се прекратят всевъзможни доставки от Русия, тъй като България няма готова опция “, съобщи Нинова и продължи: „ Ако мислим държавнически, не би трябвало да вършим това, в противен случай. Ние считаме, че би трябвало да се възобновят договарянията с “Газпром “ и да се получат количествата по досегашния контракт. Редица европейски страни направиха такива диалози и не престават да получават. Разбира се, диверсификация е нужна – хубаво е че потегля интерконекторът с Гърция, че има поръчки за полутечен газ, само че и тези по линия на “Газпром “ би трябвало да си ги потърсим “, безапелационен е водачът на Българска социалистическа партия.

„ Ние нямаме съображение да сме недоволни от досегашното ни присъединяване в ръководството, тъй като това, което обещахме, го изпълнихме – изключително в обществената сфера, в стопанската система – стабилизирахме стопанската система и излязохме преди всичко по промишлено произвеждане “, съобщи Нинова и добави, че обществената сфера е образът на Българска социалистическа партия. „ Ние постигнахме максимумът от нашата стратегия – 22 милиарда държавна поддръжка отиде в семейства, в фамилии, в младежи, деца, пенсионери. Замразихме цената на тока за семействата, с което преведохме милиони хора през тежките месеци, увеличихме майчински, детски, безвъзмездни детски градини, за служащите увеличени ваучери на храна от 80 на 200 лева, пенсиите увеличихме. Тоест ние сме удовлетворени от това, което свършихме, само че то не е задоволително, поради инфлацията, която изяде тези приходи “, сподели още Нинова. По думите ѝ сега въпросът на въпросите е  – цените, инфлацията и нарастване на приходите.

„ Управлявахме добре с нашите сътрудници и бихме управлявали отново “, съобщи Нинова във връзка с досегашната коалиция, само че посочи, че с ГЕРБ не биха създали коалиция. „ Спомням си една оферта от 2017 година за огромна коалиция сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ и ние изрично отказахме, тъй като последните 7 години се борим с този модел, който краде 10 милиарда годишно от българския народ. Ние сме изрично да се промени този модел на ръководство – обири, обръчи от компании, липса на всевъзможен правов ред, на институции, едно персонално ръководство “, изясни тя и добави, че тази обща цел ги е събрала с Продължаваме промяната “ и “Демократична България “.

Корнелия Нинова уточни защо биха претендирали от левицата да се направи в страната: „ Предвид събитията сме подготвени с 10 съответни ограничения за първите 100 дни. Категорично желаеме таван на цените. Когато го предложихме преди 3 месеца звучеше като екзотика, а сега половин Европа е на таван на цените.  Второ – свръхпечалбите от енергийните сдружения да се изземат и да се преразпределят заслужено на хората и стопанската система. Трето – общини, лечебни заведения, детски градини, църкви да се върнат на контролирания пазар. Четвърто – да увеличим минималната заплата и тя да стане половината от междинната, т.е. 850 лева от 2023 година Пето – да преизчислим пенсиите с нов средноосигурителен приход, да увеличим вдовишките надбавки и най-сетне да се обединим за понятието “енергийно безпаричен “, изясни тя. По думите ѝ тези ограничения изискват смяната на 10-12 закона и това те би трябвало да са първото нещо на масата на договарянията още на 3-ти октомври.

Възможността за експертно държавно управление Нинова разяснява по този начин: „ Дори и зад експертно държавно управление би трябвало да стои политическа поддръжка в Народното събрание, с цел да могат да минават каквито и да е закони. Опасявам се, че тази формула се употребява у нас за скриване на партиите сякаш зад специалисти, а в тази ситуация с рецесиите за отдръпване на партиите за носене на отговорност. На нас това не ни подхожда, би трябвало да е доста ясно кой поема отговорността, по какъв начин я носи, до по кое време, с каква стратегия “, изясни тя и добави, че моментът е извънредно значим за смели хора, а не такива, които ще се скрият зад някакви специалисти.

„ Струва ми се, че ГЕРБ се пробват най-вече да оферират тази теза, с цел да се преперат и да се не помни 12-годишното им пагубно ръководство на страната. Преди 2-3 седмици лансираха евроатлантическо държавно управление, явно не им се получи, в този момент се минава на тезата с експертно държавно управление, само че това е просто опит да се върнат на власт “, предизвести ръководителят на Българска социалистическа партия.

Според Нинова стартирането на интерконектора е извънредно потребно за България и е добре, че този развой се завърши. „ Това е опция за България. Що се отнася до търговете за полутечен газ, това, което прави служебното държавно управление ми се коства много отвън рамката на техните пълномощия. Чухме, че такива търгове се вършат до 2034 година Смятам, че това би било работа на едно постоянно държавно управление, определено от българския народ, защото служебното държавно управление не е избирано и е функционалност на едноличната воля на президента “, уточни Нинова.

Според нея рационализация на Българската войска би трябвало да има, само че Българска социалистическа партия не би подкрепило решението на служебния кабинет от оня ден. „ Близо 2 милиарда за нови 8 самолета F-16 в този миг не трябва да се дават. Тези пари ни трябват за поддръжка на млади, на обществено слаби, на небогати, на пенсионери, на работещи небогати, за поддръжка на дребния и междинен бизнес. Следващите месеци ще са извънредно сериозни поради войната и последствията. Тези пари трябват за обществена политика и за подсилване на българската стопанска система. Не е време да се харчат милиарди за нови самолети, които ще дойдат след 10 години “, безапелационен е водачът на левицата.

По думите на Нинова в този миг да се режат обществени разноски е неуместно. „ Напротив, обществените разноски би трябвало да се усилват поради инфлацията, растящите цени и бедността. Данъци не могат да се подвигат в този момент. Това не трябва и да се помисля. Не е работа на служебния кабинет да прави такива внезапни придвижвания. Идва парламент, определен от народа и постоянен кабинет, ще решим кой да е бюджетът следващата година “, още веднъж посочи тя.

Във връзка с изказванията от служебното държавно управление за недостиг, Нинова съобщи: „ Много се чудихме от кое място хрумна на служебния министър на финансите, че ще има подобен недостиг. Защото тя беше заместник-министър на Асен Василев и тя направи настоящия бюджет и там дефицитът е 4%. Направи прогнозната рамка за идващите 3 години и там няма такова нещо. И внезапно същият човек безусловно за седмица си трансформира мнението и споделя, че ни чака заплашителен недостиг. Търсихме от кое място ще дойдат тези 11 милиарда спомагателни разноски, с цел да има подобен недостиг, не ги намерихме “, изясни водачът на левицата и добави, че отговорът може би се крие в решението за самолетите и тяхното възнаграждение.

„ Датата 1 януари 2024 година не е изпълнима за приемане на еврото “, безапелационна е Нинова. „ Не дава отговор на условията и най-много поради високия растеж на инфлацията. Освен това, би трябвало изрично да се изчака разбора на Българска народна банка за резултатите от въвеждането на еврото върху стопанската система и обществения живот на хората. И тогава да се взема решение дефинитивно по кое време “, счита тя.

Нинова не приема обвиняването на Сергей Станишев, че Българска социалистическа партия губи идеологическия профил и то от индивида, който вкара най-дясната мярка в българската политика от името на Българска социалистическа партия – плоския налог. „ И който се прегърна с Лютви Местан на Орлов мост “, добави тя.

На финала Нинова прикани: „ Подкрепете ни с номер 28 на 2-ри октомври, с цел да продължим обществената си стратегия, да подсигуряваме непоклатимост и сигурност и за фамилиите, и за стопанската система, с цел да има и по-добро бъдеще за всички ни “, заключи водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР