Социалната мрежа ВКонтакте (VK), известна като „руският Фейсбук”, вече е

...
Социалната мрежа ВКонтакте (VK), известна като „руският Фейсбук”, вече е
Коментари Харесай

Путин вече контролира и интернета


Социалната мрежа ВКонтакте (VK), известна като „ съветският Фейсбук”, към този момент е под контрола на близкия до Кремъл енергиен колос „ Газпром”. След поредност от покупко-продажби мажоритарният дял към този момент е под контрола на газовия монополист, което още повече заплашва свободата на изложение в Руската федерация.

Сделката дава на съветската страна и служби доста присъединяване в основна част от онлайн пространството в миг, в който критиците споделят, че Кремъл е в нападателен блян да ускори контрола си върху обществените платформи. Инвестиционното сдружение на Алишер Усманов USM Holdings продаде 45% дял в MF Technologies, холдинговата компания, която управлява VK Group (собственикът на ВКонтакте), а покупател е застрахователната компания „ Согаз”. Тя е учредена през 1993 година от „ Газпром”, като на управителни основни позиции са сътрудници и другари на съветския президент Владимир Путин. Детайлите по договорката остават скрити досега. Знае се, че досега MF Technologies контролираше над 57% от VK.

„ Газпромбанк”, финансовото поделение на газовия колос, също усили каузи си в MF Technologies от 36% на 45%. Сделката дава на „ Газпром”, посредством своите дъщерни и свързани компании, надзор над повече от 50% от правата на глас във VK, един от най-посещаваните уеб страници в Русия. „ Свързаните с „ Газпром” сдружения на процедура стават контролни акционери на VK “, сподели анализаторът на VTB Capital Владимир Беспалов.

Главният изпълнителен шеф на VK Борис Добродеев в петък, че ще се отдръпна от поста си. ВКонтакте е най-голямата обществена мрежа в Русия с близо 100 милиона потребителя. Павел Дуров, основал обществената мрежа, през 2014 година я продаде поради напън от службите, и по-конкретно ФСБ (Федерална работа за сигурност). През последните години Кремъл от ден на ден усили контрола си върху съветското интернет пространство, в това число и в събирането на данните на потребителите. Традиционните медии са под властта на Кремъл, а към този момент и обществените мрежи не са свободно пространство за изложение на мнение и възгледи. Твърди се, че в този момент отпред на ВКонтакте ще застане Владимир Кириенко, наследник на първия зам.-ръководител на кабинета на Путин Сергей Кириенко. Сред акционерите в „ Согаз” е Юрий Ковалчук, който Путин е наричал „ непосредствен собствен приятел”. Ковалчук е считан за част от вътрешния кръг на Путин от олигарски и авторитетни персони. Той попадна под американски финансови наказания през 2014 година след анексирането на Крим.




Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР