Социалната мрежа „Фейсбук” се оказа разследвана на два континента, с

...
Социалната мрежа „Фейсбук” се оказа разследвана на два континента, с
Коментари Харесай

Изборни манипулации вкараха „Фейсбук” в най-големия скандал в историята му

Социалната мрежа „ Фейсбук” се оказа разследвана на два континента, с тежък удар по цената на акциите и хиляди напускащи консуматори след серия медийни разкрития за злоупотреби с платформата от страна на компания, профилирана в манипулирането на избори и политически процеси по целия свят.

„ Кеймбридж Аналитика” помогнаха на Доналд Тръмп да влезе в Белия дом, а на Англия – да излезе от Европейския съюз.

Един от водещите чиновници на компанията проговори пред „ Гардиън” за метода, по който персоналните данни на 270 000 фейсбук консуматори и приятелите им (общо – към 50 млн. души, основно в САЩ) са били събрани благодарение на приложение за личностни проби сякаш с научна цел и по-късно употребявани от компанията за комерсиални цели – без да осведомят жителите и в нарушаване на законите във Англия и Съединени американски щати, където комерсиалното потребление на по този начин насъбрани масиви не е разрешена.

Понастоящем създателят на приложението – Александр Коган от университета в Кеймбридж, е разследван от висшето образователно заведение.

Според програмиста Кристофър Уайли „ Фейсбук” не са създали нищо, с цел да защитят своите консуматори. Формално поискали изтриването на данните, само че по никакъв метод не ревизирали дали това е било направено от „ Кеймбридж Аналитика”. Той твърди, че информацията е била употребена за „ психическа война” преди изборите в Съединени американски щати. По този метод той удостовери хипотезите на няколко специалисти, които още от 2016 година настояват, че екипът на Доналд Тръмп е трансформирал обществените мрежи в свое оръжие.

Това обаче не е единственият проблем за „ Кеймбридж Аналитика”, основана през 2013 година с огромната финансова помощ на консервативния милиардер Роберт Мърсър. Репортаж под прикритие на английския „ Канал 4” сподели по какъв начин високопоставени чиновници на компанията промотират активността си с мнения по какъв начин могат да компрометират конкурентни участници в изборния развой с нагласени видео записи, изпращане на красиви девойки, оферти за подкупи и така нататък



В резултат на разгарящия се скандал „ Фейсбук” се оказа разследван от „ Федералната комисия по търговията” в Съединени американски щати, а английският парламент привика боса на обществената мрежа Марк Зукърбърг поради подозрения, че е подвел депутатите при предното си чуване.

Акциите на компанията се сринаха с 5,3% през днешния ден, с цел да доближат половингодишно дъно, а пазарната й капитализация се стопи с 25 милиарда $.

В конкурентната обществена мрежа „ Туитър” набира мощ хаштагът #deletefacebook („ Изтрий „ Фейсбук”) като отговор на нежеланието на компанията да отбрани своите консуматори. Според анализатори „ Фейсбук” ще преживее и това разтърсване, само че сходни платформи имат късмет за оцеляване единствено в случай че потребителите виждат смисъл в тях. Иначе ги чака ориста на бързо напуснатия от съвсем всичките си консуматори „ Майспейс”, заровен точно от рожбата на Зукърбърг.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР