Социалната мрежа Facebook стоически понасяше през последните няколко години критиките

...
Социалната мрежа Facebook стоически понасяше през последните няколко години критиките
Коментари Харесай

Трудни времена за Марк Зукърбърг

Социалната мрежа Фейсбук философски понасяше през последните няколко години рецензиите по собствен адрес за политиката й в областта на наличието, за неспособността й да отбрани персоналните данни на своите консуматори, за интервенция в изборите в редица страни и доста други. По някакво знамение свадите и отрицателните мнения в медиите не оказваха въздействие върху бизнеса на Марк Зукърбърг и неговият екип успяваше да резервира и даже да увеличи финансовите си резултати. Но това не можеше да продължава безпределно - наскоро Фейсбук показа финансовия си доклад за второто тримесечие на годината, чиито данни са прекомерно разочароващи.

Акциите на компанията рухнаха с 24%, откакто финансовият шеф Дейвид Венер разгласи упованията за спад през третото и четвъртото тримесечие. През юни в обществената мрежа бяха закрепени 1.47 милиарда дейни консуматори вместо предстоящите 1.48 милиарда. От Фейсбук побързаха да прибавят, че до края на 2018-а не може да се чака по-добър резултат. Броят на 185-те млн. дейни консуматори в Съединени американски щати и Канада остава неизменен, само че дейните потребители в Европа (279 млн. души) са намалели с 1 милион.

Според експертите финансовите загуби в историята на Фейсбук са извънредно редки. Най-вероятно сегашните индикатори са резултат от прекомерно сложната година, белязана от серия кавги. Наложи се Зукърбърг да дава показания в Конгреса и Сената на Съединени американски щати и в Европарламента. Заради изтеклата информация от Cambridge Analytica в Европейския съюз бяха въведени нови строги правила за запазване на персоналните данни, които обществените мрежи трябваше неотложно да изпълнят. В Щатите пък продължава инспекцията за интервенция в президентските избори през 2016-а, в които съгласно следствието Фейсбук е изиграла значима роля.

Впрочем тези многочислени проблеми не трансформират горчивата истина: Фейсбук с нейните 2.23 милиарда дейни консуматори в целия свят не може да пораства постоянно. Анализаторите считат, че даже в случай че продължи да усъвършенства своите резултати, компанията в никакъв случай няма да доближи тогавашния растеж от 30 на 100.

Друг е въпросът, че в случай че обществената мрежа позабави оборотите си, Зукърбърг разполага с още два огромни бизнеса - месинджъра WhatsApp и платформата Instagram, чиято стойност набъбна 100 пъти, откакто бе добита от Фейсбук. Те не престават да внасят своя дял в прихода на холдинга, което значи, че обществената мрежа още дълго ще си остане измежду най-влиятелните в Силициевата котловина.

Все отново внезапният спад на цената на акциите на компанията не можеше да не се отрази на нейния притежател. Според известията Марк Зукърбърг е изгубил 16.8 милиарда $ от положението си. И от трета позиция в рейтинга на най-богатите в света (след Джеф Безос и Бил Гейтс) се озова на шесто място, отстъпвайки на Уорън Бъфет, Бернар Арно и Амансио Ортега.

Междувременно стана известно, че вложителите на Фейсбук са недоволни от дейностите на нейния създател и имат намерение да се преборят за оставката му. Според тях насъбраните проблеми не могат да се решат, тъй като структурата на ръководство на Фейсбук прави ръководителя и общоприет шеф на практика неприкосновени. В обществената мрежа и двете длъжности се заемат от Зукърбърг, за разлика от множеството компании в Силициевата котловина, където на тези позиции се намират двама разнообразни индивида. Инвеститорите смятат, че концентрацията на цялата власт в ръцете на една персона, която ръководи сама бизнес за милиарди долари, е анахронизъм.

Само че вложителите могат да уволнят Зукърбърг единствено при ексклузивен случай, да вземем за пример "втора Cambridge Analytica ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР