Социалисти, либерали и зелени повториха късно снощи призивите си кандидатурата

...
Социалисти, либерали и зелени повториха късно снощи призивите си кандидатурата
Коментари Харесай

Развръзка по казуса Желева чакаме днес

Социалисти, либерали и зелени повториха късно нощес апелите си кандидатурата на Румяна Желева да бъде оттеглена и обявиха, че чакат решението за това да бъде оповестено през днешния ден в София – преди да се стигне до негативен избор в комисията. Развръзката по проблема с българската кандидатура за идната Европейска комисия остана за през днешния ден, откакто консенсусът за Румяна Желева се оказа неосъществим.

Румяна Желева късно нощес стана единственият претендент за втория екип на Жозе Барозу, за който отрасловата парламентарна комисия не може да реализира консенсус. Политическите координатори на комисията по развиване, която преди седмица изслуша Румяна Желева, се събраха, с цел да й дадат дефинитивна оценка, само че не съумяха да одобрят взаимноприемлив текст, и разпуснаха съвещанието си – с решение оценката да бъде дадена през днешния ден, с гласоподаване, от цялостния състав на комисията. Това се е случвало единствено един път до момента, преди пет години, когато след сходен избор с отрицателен резултат, на Италия се наложи незабавно да размени печелно известния си претендент Роко Бутильоне с Франко Фратини.

В съответния случай съотношението на силите не е в интерес на Румяна Желева. Европейската национална партия, която се зарече да я пази до последно, има едвам 10 от общо 30-те места в комисията по “Развитие”. Останалите 20 са разпределени сред социалисти, либерали, зелени, консерватори, извънредно леви и самостоятелни, всички от които утвърдиха първичната оценка за Желева – че при чуването е била некомпетентна, незадоволително готова, не е давала ясни отговори и не е знаела даже къде се намират основни за филантропичната дейноста на Европейски Съюз региони като Аденския залив.

Именно неналичието на подготвеност е аргументът, на който към този момент най-вече държат съперниците на Желева, откакто също нощес, от мнението на правната работа на Европарламента, стана ясно, че възможния спор на ползи не предстои на доказване и глоба от Европейските институции.
БНР
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР