Социалдемократите и християндемократическият блок, които управляват сега в голяма коалиция,

...
Социалдемократите и християндемократическият блок, които управляват сега в голяма коалиция,
Коментари Харесай

Кой печели изборите в Германия: Засега по 25% за консерватори и социалдемократи

Социалдемократите и християндемократическият блок, които ръководят в този момент в огромна коалиция, получават съвсем еднакъв резултат от 25 % на създадените през днешния ден парламентарни избори в Германия. Това демонстрира изследване екзит пол, което бе оповестено след края на изборния ден в 18 ч. (19 ч. българско време), съобщи Ройтерс.

Трети в анкетата, направена по поръчка на телевизия А Ер Де, са Зелените с 15 на 100.

Четвърти и пети с по към 11 % са демократичната Свободна демократическа партия (СДП) и крайнодясната партия " Алтернатива за Германия ".

Шестата групировка, която евентуално ще влезе в новия състав на Бундестага, долната камара на немския парламент, е крайнолявата партия " Левите " с към 5 на 100.

Това е най-слабият резултат след Втората международна война на Християндемократическия съюз (ХДС) на оттеглящата се след 16 години на поста канцлерка Ангела Меркел и неговия обичаен баварски съдружник - Християнсоциалния съюз (ХСС).

Първите резултати демонстрират, че след 16 години отпред на Германия християндемократите могат да правят отстъпка канцлерския пост. Следващият канцлер на Германия може да е или министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, или актуалният вицеканцлер и номинация на социалдемократите Олаф Шолц. Те надвиват над лидерката на Зелените и тяхна номинация за канцлер Аналена Бербок, отбелязва.

Според друго изследване екзит пол - направено по поръчка на телевизия Цет Де Еф, - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е първа с 26 на 100 - с два % пред блока ХДС/ХСС, заяви Франс прес.

Ройтерс отбелязва, че в този момент вниманието на двете най-големи немски политически сили ще се пренасочи към неофициалните полемики с други партии, най-вероятно със Зелените и СДП, които ще бъдат последвани от публични договаряния за коалиция.

Прогнозните резултати значително са в унисон с предварителните упования за нужда от трипартийна коалиция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР