Социалдемократите и християндемократическият блок, които управляват сега в голяма коалиция,

Социалдемократите и християндемократическият блок, които управляват сега в голяма коалиция, ...

Кой печели изборите в Германия: Засега по 25% за консерватори и социалдемократи


Социалдемократите и християндемократическият блок, които управляват сега в голяма коалиция, получават почти равен резултат от 25 процента на произведените днес парламентарни избори в Германия. Това показва проучване екзит пол, което бе публикувано след края на изборния ден в 18 ч. (19 ч. българско време), предаде Ройтерс.

Трети в анкетата, направена по поръчка на телевизия А Ер Де, са Зелените с 15 на сто.

Четвърти и пети с по около 11 процента са либералната Свободна демократическа партия (СДП) и крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Шестата формация, която вероятно ще влезе в новия състав на Бундестага, долната камара на германския парламент, е крайнолявата партия "Левите" с около 5 на сто.

Това е най-слабият резултат след Втората световна война на Християндемократическия съюз (ХДС) на оттеглящата се след 16 години на поста канцлерка Ангела Меркел и неговия традиционен баварски съюзник - Християнсоциалния съюз (ХСС).

Първите резултати показват, че след 16 години начело на Германия християндемократите могат да отстъпят канцлерския пост. Следващият канцлер на Германия може да е или министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, или настоящият вицеканцлер и номинация на социалдемократите Олаф Шолц. Те надделяват над лидерката на Зелените и тяхна номинация за канцлер Аналена Бербок, отбелязва .

Според друго проучване екзит пол - направено по поръчка на телевизия Цет Де Еф, - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е първа с 26 на сто - с два процента пред блока ХДС/ХСС, съобщи Франс прес.

Ройтерс отбелязва, че сега вниманието на двете най-големи германски политически сили ще се пренасочи към неформалните дискусии с други партии, най-вероятно със Зелените и СДП, които ще бъдат последвани от официални преговори за коалиция.

Прогнозните резултати до голяма степен са в унисон с предварителните очаквания за необходимост от трипартийна коалиция.

Източник: dir.bg