Социалдемократическата управляваща партия в Румъния номинира премиера Виорика Дънчила за

...
Социалдемократическата управляваща партия в Румъния номинира премиера Виорика Дънчила за
Коментари Харесай

Управляващата партия в Румъния готова с номинацията си за президент

Социалдемократическата ръководеща партия в Румъния номинира премиера Виорика Дънчила за претендент за президент на идните избори през ноември, съобщи Ройтерс.

Това е неочакван избор на фона на резултатите от последните социологически изследвания, които дават единствено 7.5% поддръжка за Дънчила. Пред нея са водачът на Съюз за избавление на Румъния - Дан Барна - с 9.4% поддръжка, водачът на партия ПЛЮС - Дачиан Чолош - с 10.4%, водачът на партия " Про Румъния " - Виктор Понта - с 12.9%, водачът на Алианс на либералите и демократите - Калин Попеску Таричану - с 13.8%.

Фаворитът е актуалният президент Клаус Йоханис, който се употребява с 41.7% от поддръжката на румънските жители.

Виорика Дънчила разяснява данните от социологическите изследвания с оптимистичен звук " същинските резултати ще ги забележим в изборния ден ".

След това добави: " Аз съм доста по-силна от всички тези политици, викащи от коридорите. Станах първата жена министър председател, ще стана и първата жена - президент на Румъния ".

В същото време интернационалните коментатори напомнят, че Дънчила е протеже на някогашния водач на Социалдемократическата партия - Ливиу Драгнеа, който сега излежава 3-годишна присъда за корупция. Днес обаче по време на конгрес на партията тя единомислещо бе определена от 1000 делегати за претендента за президент.

Социалдемократическата партия претърпява сложен интервал - на евроизборите през май тя завоюва единствено 26% спрямо 45-те % на последните парламентарни избори през 2016 година Тя търпи остри рецензии от Брюксел и Вашингтон поради правосъдната си промяна и антикорупционното законодателство. Следващите парламентарни избори се чакат да бъдат през декември 2020 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР