Сотир Цацаров отново ще е прокурор във Върховна касационна прокуратура

...
Сотир Цацаров отново ще е прокурор във Върховна касационна прокуратура
Коментари Харесай

Цацаров се връща на бял кон като прокурор във ВКП

Сотир Цацаров още веднъж ще е прокурор във Върховна касационна прокуратура - в органа, който ще ревизира работата му като началник на КПКОНПИ. Връщането му като прокурор бе гласувано единомислещо през днешния ден (19 януари) на съвещание на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Бившият началник на антикорупционната комисия и някогашен основен прокурор Цацаров е подал пред колегията молба да бъде възобновен като магистрат. Това е негово законно право, а възобновяване му на прокурорското място ще е от датата на освобождението му от КПКОНПИ.

В молбата Цацаров показва, че на 18 декември 2019 година е освободен като прокурор, (считано от 20 декември с.г.), тъй като е определен за ръководител на КПКОПИ. До този миг е бил " прокурор във ВКП, с сан - прокурор във ВКП и ВАП ", който е допустимо най-високият. Цацаров е прецизирал още, че на 17 януари т.г. е подал оставка като ръководител на КПКОНПИ. Очаква се тази седмица Народното събрание да я гласоподава.

Председателят на Комисията за атестирането и състезанията Огнян Дамянов изясни, че правното съображение е в член 10, алинея 6 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество: " След приключване на мандата на комисията или при предварително преустановяване на правното отношение на съображение член 11, алинея 1, т. 2 член на комисията, заемал длъжността арбитър, прокурор или следовател, се възвръща на заеманата служба преди избора, като времето, през което е бил член на Комисията, се зачита за стаж по член 164, алинея 1 – 7 от Закона за правосъдната власт “ .

Както е известно на 13 януари Сотир Цацаров разгласи, че желае да бъде освободен от 1 март, когато ще внесе годишния доклад на антикорупционната комисия. Той съобщи, че тогава ще разгласи и претекстовете си за напускането.

Ден по-късно ДАНС лиши на Цацаров позволява до класифицирана информация. Премиерът Кирил Петков изясни, че това е станало, тъй като шефът на антикорупционната комисия не е минал така наречен тест за надеждност, обвързван с потреблението на класифицирана информация не по предопределение.

В отговор Цацаров съобщи, че отнемането на достъпа му до класифицирана информация е резултат на напън от Петков и е персонално възмездие на вътрешния министър Бойко Рашков. Според Цацаров инспекцията на ДАНС е почнала след сигнал, че по време на срещата с предприемачите Георги Гергов и Сашо Дончев през 2017 година, известна като „ ЦУМ гейт “, той бил изнесъл класифицирана информация.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР