Сотир Цацаров бе възстановен на длъжността прокурор във Върховната касационна

...
Сотир Цацаров бе възстановен на длъжността прокурор във Върховната касационна
Коментари Харесай

ВСС възстанови Цацаров като прокурор авансово

Сотир Цацаров бе възобновен на длъжността прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) още преди да е напуснал позицията си като началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Решението на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет бе взето в сряда без спор, заяви lex.bg. То гласи, че Цацаров ще стартира работа като прокурор в същия миг, в който бъде освободен от КПКОНПИ с решение на Народното събрание, когато и да стане това.

В началото на седмицата шефът на КПКОНПИ, който е някогашен основен прокурор и някогашен началник на Пловдивския областен съд, подава своята оставка.

Той беше декларирал желанието си да напусне поста в КПКОНПИ дефинитивно на 1 март, а няколко дни преди този момент достъпът му до класифицирана информация бе лишен.За да е магистрат, той няма потребност от специфичен достъп до класифицирана информация, само че правосъдният инспекторат дължи инспекция при съществуване на данни, които хвърлят сянка върху интегритета на всеки магистрат

Цацаров твърди, че е станал жертва на нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на организацията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

В претекстовете за лишаване на позволява до класифицирана информация от ДАНС е посочено, че " лицето е направило нарушаване на закона или на подзаконовите актове по използването му, което е основало заплаха от пораждане или е довело до обилни вреди за ползите на страната, организациите или лицата в региона на отбраната на класифицираната информация ".

Самият Цацаров към този момент сезира прокуратурата с искане да бъде тестван, само че сходно дейности дължат още правосъдният инспекторат и Висш съдебен съвет, когато той се върне в системата.

В петък Цацаров изясни, че инспекцията на ДАНС за надеждност е почнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 година, известна като " ЦУМ-гейт ", е изнесъл класифицирана информация.

" Още тогава разгласих своя позиция, в която показах, че там от мен бе желано да упражня въздействие във връзка с инспекция, което отхвърлих. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил към този момент обсъждан от ДАНС през август предходната година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази заран ", написа Цацаров в своя позиция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР