Сопот почете днес патриархът на българската литература Иван Вазов по

...
Сопот почете днес патриархът на българската литература Иван Вазов по
Коментари Харесай

Сопот стори поклон на Иван Вазов по случай 101 години от нег...

Сопот уважи през днешния ден патриархът на българската литература Иван Вазов по случай 101 години от неговата кончина. Кметът на община Сопот Деян Дойнов, представители на културни институции, образователни заведения, посетители и жители сервираха венци и цветя в символ на респект и почитание към най-големия български публицист.

На  22 септември  1921 година от земния си път си отива националният стихотворец Иван Вазов. Израснал в родния си град Сопот, младият Вазов е учтив в духа на патриархалните полезности и любовта към България, напомни шефът на къща-музей " Иван Вазов " в Сопот Борислава Петрова. Въпреки че татко му се пробва да го насочи към търговията, геният и желанието на сина му вземат връх и той стартира да се занимава с литература още като юноша. През целия си умишлен живот Иван Вазов в никакъв случай не е криел, че главен " воин " в неговите творби е българщината. Той увековечава персони като Кочо Честименски, опълченците на Шипка, Панайот Волов, Георги Бенковски и цяла плеяда българи, дали живота си за свободата на Отечеството. Днес, с помощта на него, ние можем да разберем още по-добре ентусиазмът на българите в навечерието на Априлското въстание, забравата на героите в следосвобожденска България и скръбта, налегнала българското общество след двете национални произшествия, означи още Борислава Петрова. В чисто литературно отношение заслугите на Вазов също са големи - той вкарва редица стилове, непознати до тогава на българската общност. С цялостното си творчество Иван Вазов изцяло заслужава прозвището си Патриарх на българската литература, добави тя.
По този мотив в експозиционната зала на музея е представена  основаната през предходната 2021г. мобилна галерия " Един век популярност, завет и величие ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР