Сондата Вояджър“ 1 все още изследва междузвездното пространство 45 години

...
Сондата Вояджър“ 1 все още изследва междузвездното пространство 45 години
Коментари Харесай

Мистериозни данни от Вояджър 1 озадачиха НАСА


Сондата „ Вояджър “ 1 към момента изследва междузвездното пространство 45 години след изстрелването си, само че се оказва, че има проблем, който озадачава екипът на галактическият транспортен съд на Земята, съгласно Би Би Си.

„ Вояджър “ 1 продължава да работи добре, макар напредналата си възраст и дистанцията от 23,3 милиарда километра изминати от Земята. Може да получава и извършва команди, изпратени от НАСА, както и да събира и изпраща назад научни данни. Но показанията от системата, която управлява ориентацията на галактическия транспортен съд в пространството, не съответстват с това, което в действителност прави сондата, съобщи БТВ.

Системата за артикулиране и надзор на позицията, или AACS, подсигурява, че антената на сондата остава ориентирана към Земята, тъй че летателният уред да може да изпраща данни назад към НАСА. Поради местоположението на „ Вояджър “ на светлината са нужни 20 часа и 33 минути, с цел да пътува в една посока по този начин, че позвъняването и отговорът на едно известие сред НАСА и сондата лишава два дни.

Засега екипът на „ Вояджър “ има вяра, че AACS към момента работи, само че данните от инструмента наподобяват инцидентни или невъзможни. Проблемът със системата до момента не е задействал нищо, което да сложи галактическия транспортен съд в „ безвреден режим “. Тогава се правят единствено съществени интервенции по този начин, че инженерите да могат да диагностицират проблем, който би изложил галактическия транспортен съд на риск.

Сигналът на „ Вояджър “ е към момента мощен, което значи, че антената към момента е ориентирана към Земята. Екипът се пробва да дефинира дали тези погрешни данни идват непосредствено от този инструмент или друга система го предизвиква.

„ Докато естеството на казуса не бъде разбрано по-добре, екипът не може да планува дали това може да повлияе на това какъв брой дълго галактическият транспортен съд може да събира и предава научни данни “, разгласи в известие НАСА.

„ Такава тайнственост не е естествена за този стадий от задачата на „ Вояджър “, сподели в изказване Сюзън Дод, началник на плана за „ Вояджър “ 1 и 2 в лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Калифорния.

„ И двата галактически кораба са на съвсем 45 години, което е надалеч повече от времето, което е било планувано за задачата. Ние също сме в междузвездно пространство - среда с висока радиация, в която никой галактически транспортен съд не е летял преди. Така че има някои огромни провокации за инженерния екип. Но мисля, че в случай че има метод да се реши този проблем с AACS, нашият екип ще го откри “, разясни Дод.

Ако екипът не дефинира източника на казуса, може просто да се приспособява към него, добави тя. Или в случай че съумеят да го намерят, казусът може да бъде решен посредством смяна на софтуера или разчитане на хардуерна система.

Сондата към този момент разчита на аварийните си системи, с цел да издържи допустимо най-дълго. През 2017 година тя изстреля тласкащи устройства, които са били употребявани по време на първичните ѝ планетарни срещи през 70-те години на предишния век и те към момента работят, откакто са останали неизползвани в продължение на 37 години.

Стареещите сонди създават доста малко сила годишно, тъй че подсистемите и нагревателите са били изключени през годините.

„ Вояджър 2 “, галактически транспортен съд близнак, продължава да работи добре в междузвездното пространство на 12,1 милиарда благи от Земята. За съпоставяне, Нептун, най-отдалечената планета от Земята, е единствено на 2,9 милиарда благи. И двете сонди бяха изстреляни през 1977 година и надалеч надвишиха първичната си цел да летят около планети.

Сега те се трансфораха в единствените два галактически кораба, които събират данни от междузвездното пространство и дават данни за хелиосферата или балона, основан от Слънцето, който се простира оттатък планетите в нашата Слънчева система.

The Voyager 1 probe is still exploring interstellar space 45 years after launching, but it has encountered an issue that mystifies the spacecraft`s team on Earth.
— CNN International (@cnni)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР