Сондата на НАСА Доун“, която изследва два от най-големите обекти

...
Сондата на НАСА Доун“, която изследва два от най-големите обекти
Коментари Харесай

Сондата на НАСА Доун“ прекрати работата си

Сондата на НАСА „ Доун “, която изследва два от най-големите обекти в астероидния пояс, спря да действа след 11 години работа в космоса, оповестява Франс прес.

 „ Доун “ в орбита на Церера, изображение на НАСА „ Доун “ в орбита на Церера, изображение на НАСА © Българска телеграфна агенция
Учените знаеха това от един месец. " Доун " свърши горивото си, хидразина, който поддържаше антената на апарата ориентирана към Земята и ориентираше слънчевите ѝ панели в посока към Слънцето, тъй че да могат да се зареждат.

Ръководителят на задачата Марк Рейман съобщи, че е мъчно да се сбогуваме с този необикновен галактически уред, само че към този момент е пристигнало времето за това. През 2011 година сондата " Доун " стана единствената, излязла в орбита в главния астероиден пояс сред Марс и Юпитер. Тя пристъпи към проучването на Веста, един от най-големите обекти в пояса. След това през 2015 година се приближи до планетата-джудже Церера, първото посещаване на автоматизиран уред в орбитата на сходно небесно тяло.

Автоматичната сонда измина 6,9 милиарда километра след изстрелването си през 2007 година. " Доун " ще остане в орбитата на " Церера " в продължение на десетилетия, само че тя към този момент не може да се свързва със Земята.
 НАСА заяви за края на задачата на телескопа „ Кеплер “ НАСА заяви за края на задачата на телескопа „ Кеплер “
НАСА заяви за приключването на задачата на галактическата обсерватория „ Кеплер “ заради привършване на горивото ѝ, предадоха международните организации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР