Сондата на Европейската космическа агенция (ESA) за изследване на Слънцето

...
Сондата на Европейската космическа агенция (ESA) за изследване на Слънцето
Коментари Харесай

Сондата на ESA за пръв път прелетя покрай Слънцето

Сондата на Европейската галактическа организация (ESA) за проучване на Слънцето SolO (Solar Orbiter) направи първото си близко прекосяване около звездата в понеделник на разстояние от малко над 77 млн. км.

SolO беше изстрелян през февруари и би трябвало да даде повече информация какво провокира динамичното държание на Слънцето.

Близкото прекосяване, известно като перихелий, сложи сондата сред орбитите на Венера и Меркурий. В идващите години SolO ще се приближи още повече, достигайки до 43 милиона км от Слънцето.

До момента единствено пет други задачи са навлизали по-дълбоко във вътрешната Слънчева система: Mariner 10, Helios 1 & 2, Messenger и Parker Solar Probe.

През идната година инженерите на ESA ще ревизират и вкарват в употреба 10-те научни инструмента на борда на кораба, като магнитометърът (MAG) е към този момент в деяние.

MAG изследва магнитните полета в слънчевия вятър - потокът от заредени частици, изпускани от Слънцето. Инструментът улавя и разстройствата, провокирани от огромни детонации на звездата, наречени изхвърляне на коронална маса - в допълнение към ежедневните талази и турбуленции, които променят структурата напразно.

Инструментът е включен по-рано, с цел да може да наблюдава магнитните полета, генерирани от електрониката в останалата част на кораба. Макар тези сигнали да са незначителни, те могат да имат резултат върху прецизността на измерванията на Слънцето.

Това също даде късмет на ESA и на екипът от Imperial College в Лондон, който отговавя за MAG, да създадат взаимни изследвания с две други сонди. Първото бе с друга задача на ESA - BepiColombo. Този транспортен съд прелетя покрай Земята през април на път за Меркурий. Поради това двете задачи съумяха дружно да изследват слънчевия вятър в релативно непосредствена непосредственост една до друга.

Същото беше и с американската сонда Parker - само че при доста по-голямо разстояние. Тази задача на Съединени американски щати е в развой на осъществяване на няколко доста близки прелитания около Слънцето - на 7 юни мина единствено на 19 милиона км от звездата.

Следващото огромно събитие за SolO е прехвръкване край Венера, което е нужно с цел да се реализира вярна траектория на път към Слънцето. Това ще се случи в края на декември, като сондата ще премине на към 500 000 км над повърхността на планетата.

Пълната научна фаза на задачата би трябвало да стартира през 2021 година, когато всички 10 инструмента на SolO ще стартират постоянни наблюдения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР