Солените води на легендарното езеро в Близкия Изток могат да

...
Солените води на легендарното езеро в Близкия Изток могат да
Коментари Харесай

Проучване за Мъртво море дава надежди за намиране на живот на Марс

Солените води на именитото езеро в Близкия Изток могат да се дефинират като една от най-негодните за живот среди в света . Въпреки това, даже и там, без въглерод или О2, микроорганизмите може да са намерили метод да оцелеят посредством филтриране на мъртвата биомаса.

Изследване, оповестено в научното списание Geology, е описало микроорганизмите, способни да оцелеят под Мъртво море , на 250 м под повърхността на водата. Следи от едноклетъчни организми са открити в сондажи на утайките на дълбокия солен пласт на едно от най-солените езера на Земята. Тези същества може да съумеят да оцелеят с помощта на микроскопичните водни мехурчета, хванати във обединенията и тяхното „ некрофагично ” държание , захранващи остатъците от други микроорганизми, живеещи под Мъртво море.

Въпреки че откривателите към този момент са потвърдили, че небактериалните организми, наречени археи,  които се намират в най-екстремните среди, могат да живеят в утайката на Мъртво море , екип от университета в Женева, отпред с Камил Томас, е разкрил неповторими молекули, които бактериите употребяват за зареждане , когато има доста малко източници на сила.



Тези частици, наричани восъчни естери , са открити в 120 000 годишни геологични пластове. Тъй като археите не могат да ги произведат, откривателите допускат, че те може да са създадени от бактериални форми на живот . Може да са употребявали мъртвите археи като храна, с цел да оцелеят. Учените заключиха, че този некрофагичен метод на живот би могъл да им помогне да създават ресурси от въглерод, а също и да основат вода, което прави мехурчетата им по-малко солени. Твърди се, че това е невиждан модел за поддържане на живота на бактериите.-->

Отделно изследване за магнитните характерности на утайките , извършено от Томас и Яел Еберт от Института за науки за Земята към Еврейския университет, също „ даде доказателства за бактериална интензивност “, оповестява Хаарец. „ Това е изключително муден механизъм. Темпът му изяснява за какво до момента учените не са съумели да видят микроорганизми в лабораторията, които съществуват в такива рискови условия като тези, открити в Мъртво море ”, сподели Еберт пред Хаарец.
 ThinkStock/Getty Images
Възможността в рисковата среда надълбоко под Мъртво море да има голяма жива биомаса , има забавни последствия, когато става въпрос за търсене на живот на Марс , се показва в умозаключение на проучването. Хаарец отбелязва, че НАСА очевидно е разкрила същия минерал на Червената планета , който е открит в седиментите на Мъртво море . Това може да значи, че там биха могли да се организират биологични процеси, сходни на тези в Мъртво море.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР