Солени глоби грозят стопани в региона заради запалени стърнища, съобщиха

...
Солени глоби грозят стопани в региона заради запалени стърнища, съобщиха
Коментари Харесай

Глоби грозят стопани заради запалени стърнища

Солени санкции грозят стопани в района поради запалени стърнища, оповестиха от Държавен фонд земеделие.
От 21 септември до момента към дежурните екипи на МЗХГ и Държавна фирма “Земеделие” са подадени общо 103 сигнала за горящи аграрни площи. Пожарите са горели на територията на областите: Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково, като общата наранена повърхност е над 15 500 дка. Само за миналото денонощие в Монтана са горели близо 50 декара гори. Най-големи са вредите в областите Плевен и Русе. В област Плевен пламъците са обхванали към 5 300 дка, а в Русенска област – 4 800 дка.
Сигналите са постъпили от дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ към Министерство на вътрешните работи. Екипите на ДФЗ са установили главно изгаряния на стърнища от пшеница, площи с царевица, пасища и сухи треви.
Местоположението е локализирано с GPS и са осъществени измервания на засегнатите площи. Предстои да се откри дали площите са декларирани за дотации и надлежно по кои схеми и ограничения.
Служителите от дежурните екипи са в непрекъсната връзка с Регионалните дирекции „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ към Министерство на вътрешните работи.
Със заповед на Изпълнителния шеф на Държавна фирма “Земеделие” бяха основани взаимни дежурни групи включващи чиновници от отдели Регионален механически инспекторат при регионалните дирекции на Държавна фирма “Земеделие” и чиновници от регионалните дирекции на МЗХГ, които да наблюдават за непозволено палене на стърнища и други растителни останки от аграрни култури, както и суха тревна растителност в земеделските площи на цялата страна.
Припомняме, че паленето на стърнища е неразрешено и сходни дейности се глобяват. Съгласно Закона за запазване на земеделските земи глобата за първо нарушаване е от 1500 до 6000 лева, а при наново става от 2000 до 12 000 лева Изгарянето на стърнища е нарушаване на главно условие за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение, което е част от условията за кръстосано сходство.
Спазването на условията за кръстосано сходство е наложително изискване, с цел да могат земеделските стопани да получат цялостния размер на директните си заплащания. Съгласно условията на европейското законодателство глобата при несъблюдение на стандартите за положително земеделско и екологично може да се доближи до изцяло изключване от една или няколко схеми за подкрепяне в продължение на една или повече календарни години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР