Соларният покрив постепенно доби облика на нещо нормално, полезно, практично…(снимка:

...
Соларният покрив постепенно доби облика на нещо нормално, полезно, практично…(снимка:
Коментари Харесай

SolarEdge сбъдва мечтата за пълна енергийна автономност на дома


Соларният покрив последователно доби образа на нещо обикновено, потребно, практично…
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече хора по света конфигурират на покривите на своите къщи системи за рандеман на слънчева сила. С развиването на технологиите в домовете се появяват и други нови типове техника. Например, известност набира концепцията за домашна батерия, която да събира и съхранява електричество. Токът може да се употребява по-късно или да се продава на „ енергото ” в интервали, когато електричеството е скъпо. Все повече притежатели се снабдяват и с електрически автомобил. Умни тв приемници, умни прахосмукачки и умни бойлери все по-често завладяват домовете. В сходен интелигентен дом става значимо силата, купувана от мрежата, и вероятно тази, съхранявана в батерия, да се разпределят по допустимо най-ефективния метод.

Да си представим за миг, че жителите на даден дом работят най-вече отдалечено, от персоналните си компютри, и имат електромобил. Соларният масив на покрива стартира да създава ток всяка заран с издигането на слънцето в небето. В дома има умна система за ръководство на електричеството. „ Дойде ” ли токът от слънчевите панели, умната система го праща първо на контакта, захранващ компютрите. Когато те се „ нахранят ”, тя насочва вниманието си (тока) към бойлера. Скоро семейството към този момент има топла вода, с цел да могат хората да се къпят, мият чинии и други Когато бойлерът е към този момент зареден, а по обед панелите генерират ток с повече мощ, умната система праща тока към батерията на електрическия автомобил. Звучи рационално, нали?

Подобно ръководство на силата е във фокуса на вниманието на – израелска компания, позната като производител на инвертори и оптимизатори за слънчеви панели. Фирмата е известна с технология за точно самостоятелно наблюдаване на всеки обособен безоблачен панел от покривните масиви.

Индивидуално ръководство на PV панелите

Технологията на SolarEdge се възприема като „ мерцедесът ” на системите за ръководство на фотоволтаични (PV) покриви. Когато фотоволтаиците се намират на полето, те работят необезпокоявано и оптимално дейно по всяко време; но когато са ситуирани на покрив на къща, има редица фактори, които водят до разстройства в продуктивността. Така да вземем за пример, на моменти слънчевите панели могат да бъдат засенчени от дърво, или от комин, или даже от прилежащ склон на покрива. По предписание при така наречен низове – редици от PV панели – продуктивността на всички модули е равна на продуктивността на най-слабия от тях. Така даже кацането на един щъркел върху покрива, засенчвайки един панел, може внезапно да смъкна производството на всичките панели в редицата.

От София се обезпечава поддръжката на клиентите на SolarEdge в Съединени американски щати, Европа и Австралия, описа Костадин Банков, управител процеси и продуктивност в SolarEdge
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

За да се оправи с казуса, SolarEdge е създала технология, при която функционалността на инвертора се разделя на две. Системата има инвертор и по един оптимизатор за всеки панел. Тези оптимизатори извличат оптималната мощ от всеки панел. Ако един панел бъде помрачен или в него дадена фотоволтаична клетка се спука, той ще работи по-слабо или даже ще спре, само че това няма да повлияе на останалите панели в редицата.

За обслужването на слънчевите покриви SolarEdge е създала и програмен продукт. Благодарение на самостоятелното ръководство на панелите, програмата може да демонстрира за всеки обособен панел какъв брой мощ генерира все още. Софтуерът се дава гратис на всички консуматори, които употребяват микроинверторите на компанията.

Част от графиката на дневното произвеждане на електричество от слънчев покрив. Вижда се по какъв начин всеки обособен модул усилва продуктивността с напредването на времето, когато слънчевите лъчи падат при все по-благоприятен ъгъл върху фотоволтаиците.
(източник: SolarEdge)

От еко-маниаци към спестовни семейства

Този програмен продукт за мониторинг, наред с технологията на микроинверторите, е изиграл огромна роля за възхода на SolarEdge, която е една от най-успешните израелски компании на американската фондова борса. Сред слънчевите инсталатори технологията се смята за едно от най-хубавите вероятни решения за фотоволтаичен покрив.

При потреблението на технологията на микроинверторите и слънчевите оптимизатори може да се наблюдава в подробност кой панел каква изходна мощ има в даден миг
(източник: SolarEdge)

Имаше време, когато покривните системи бяха много скъпи и не се търсеха от притежателите на къщи, тъй като инсталацията излизаше по-скъпа от пазаруването на ток от мрежата, спомня си основният финансов шеф на компанията Ронен Файер. По това време единствено еко-маниаци купуваха сходни решения – или пък семейства тук-там, където силата от слънчеви панели се субсидира мощно.

Със спадането на цените на панелите и популяризирането на концепцията стана и по-евтино построяването на слънчев покрив. На доста места по света електрическата енергия от ВЕИ се изкупуваше на преференциални цени и от ден на ден хора се ориентираха към слагането на фотоволтаици на покрива си, с цел да облекчат бюджетите си.

Така слънчевият покрив доби образа на нещо обикновено, потребно, практично.

От слънчевия панел към умния дом

По създание софтуерът на SolarEdge съставлява система за мониторинг на силата. Сега обаче SolarEdge е решена да отиде оттатък чистото ръководство на тока от слънчевия покрив и да се заеме с ръководството на всичката сила в дома. Тази нужда нараства с навлизането на концепцията – и практиката – притежателите на домовете да купуват и батерии за предпазване на електричество. В тези въз-големички акумулатори електрическата енергия от фотоволтаиците се натрупва по време на слънчевото греене, с цел да може да се употребява тогава, когато е нужна на хората – да вземем за пример вечер. Едновременно с това в домовете се появяват и разнообразни „ смарт ” устройства, а от ден на ден хора се снабдяват с електрически коли.

SolarEdge дефинира батериите като основен съставен елемент от умните системи, които построява, и желае да бъде „ стопанин на личната си орис ”, споделя Асен Гинев, инструктор в сервизния център на SolarEdge
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Няколко придобивания „ павираха ” пътя на SolarEdge към пазара на енергийно ръководство. Фирмата купи Kokam (Корея), Gamatronic Electronic Industries (Израел) и SMRE (Италия).

Kokam е отдадена на производството на акумулатори. Това е значимо, тъй като един от проблемите на пазара е, че търсенето на акумулаторни системи е колосално – поради взрива на домашните акумулатори и електрическите автомобили. SolarEdge обаче е определила батериите като основен съставен елемент от умните системи, които построява, и желае да бъде „ стопанин на личната си орис ”. Ако създава лични акумулатори, SolarEdge ще има независимостта да предложи изцяло енергийно решение за дома, споделя Асен Гинев, инструктор в сервизния център на SolarEdge.
още по тематиката
Gamatronic пък е производител на UPS системи. Предлагането им ще разреши на SolarEdge да съчетава фотоволтаичните масиви с акумулатори и непрекъсваеми токозахранващи системи – порфолио, което ще разреши на всеки консуматор да реализира цялостна енергийна самостоятелност в дома си.

Италианската компания SMRE разрешава на SolarEdge да влезе в един от най-горещите пазари през днешния ден: електрическите коли. По създание моторът на електромобил е композиция от батерия, система за ръководство на батерията и инвертор плюс „ няколко други детайла ”, споделя Файер. С други думи SolarEdge е на път да влезе в извънредно „ извънреден ” клуб на снабдители за автомобилната промишленост и това е доста забавен пазар.

София на картата на енергийния мениджмънт

Малцина знаят, че огромната компания за оптимизатори и микроинвертори за слънчеви масиви има две подразделения и в София. Оттук се обезпечава поддръжката на клиентите в Съединени американски щати, Европа и Австралия, описа Костадин Банков, управител процеси и продуктивност в SolarEdge. Тук работят хора с обучение в света на електротехниката и притежаване на най-малко един европейски език. Центърът за поддръжка е оборудван с рядка машина: система за симулация на слънчеви покриви. Макар че образно наподобява повече на долап, тази машина играе ролята на PV масив с микроинвертори – цялата конструкция се употребява за симулация на действителни потребителски проблеми до намирането на тяхното решение.

Рядко срещан тип машина: симулатор на слънчеви панели. С него се “проиграват” проблеми, разказани от клиентите на SolarEdge от целия свят, с цел да се търси инженерно решение. Вдясно се виждат подредени инверторите в дребни отделения едно до друго
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Второто отделение на SolarEdge в София се занимава с създаването на програмен продукт. Тук компанията прави своя стратегия за планиране и симулация на бъдещи слънчеви покриви. Инструментът се употребява от инсталаторите на слънчеви покриви за планиране на фотоволтаичните съоръжения и проиграване на разнообразни вероятни сюжети, с цел да се оцени бъдещият рандеман на слънчево електричество.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР