Софтуерът срещу плагиатство, предоставен от МОН безплатно на българските университети

...
Софтуерът срещу плагиатство, предоставен от МОН безплатно на българските университети
Коментари Харесай

МОН предоставя безплатно на българските университети софтуер срещу плагиатство

Софтуерът против плагиатство, възложен от МОН гратис на българските университети и научни организации, разполага с база данни от над 35 млн. научни източници. При разбор на дадена писмена работа той я съпоставя с всички тези документи и генерира отчет за открити сходства или заемки.

Това стана ясно по време на осведомителна среща в Минно-геоложкия университет сред представители на висшите учебни заведения, специалисти от Министерството на образованието и науката и компанията, създала системата.

„ Надявам се, че посредством тази система ще можем да достигнем тези високи стандарти на академична нравственос, към които всички ние - учените се стремим “, акцентира заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова при откриването на срещата.

„ Всеки от нас знае какъв брой труд е вложил в едно научно проучване, в публикуването на една научна публикация, книга или различен артикул на своя труд. И когато види своя труд, употребен непозволено, чувството е извънредно неприятно. Идеята е да ограничим това “, добави проф. Чавдарова.

Заместник-министърът на образованието и науката напомни, че единната система против плагиатство в България е въведена предходната година. Софтуерът е закупен от МОН и възложен гратис на всички висши учебни заведения, научни организации и институции, които желаят да го употребяват.

Преди това системата е въведена пилотно в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР