Софтуерът движи всичко и докато това изглежда като улеснение, то

...
Софтуерът движи всичко и докато това изглежда като улеснение, то
Коментари Харесай

В свързания свят кибер-рисковете имат лавинен ефект

Софтуерът движи всичко и до момента в който това наподобява като облекчение, то е и същността на най-голямата опасност

Дали софтуерът няма да „ изяде “ света, в който живеем, запита реторично Георги Шарков, консултант по киберсигурност при Министерство на защитата и шеф на Европейския софтуерен институт

Светът става все по-свързан посредством новите технологии за връзка и в тази световна „ система от системи “ сборът от 2 и 2 не е еднакъв на 4. Един пробив в съответна ИТ система може да повлияе на доста други системи и да има лавинообразен отрицателен резултат. В сходна среда непрекъснатото адаптиране е единствената тактика за отбрана от кибер-заплахите. С този претекст започва през днешния ден конференцията InfoSec SEE 2018, проведена от Компютър 2000 България в столичния хотел Маринела.

Софтуер движи целия ни свят – компютри, телефони, коли, самолети, индустриални машини, домашни електроуреди – всичко е програмируемо. И до момента в който това наподобява като облекчение, то е и същността на най-голямата опасност, пред която сме изправени в софтуерния свят, описа Георги Шарков, консултант по киберсигурност при Министерство на защитата и шеф на Европейския софтуерен институт. Дали софтуерът няма да „ изяде “ света, в който живеем, запита реторично Шарков.

„ Задава се „ интернет на нещата “, в който всички устройства и уреди към нас ще са непрекъснато свързани… Един от огромните ни проблеми е оперативната съгласуемост и съгласуваност на голям брой разнообразни системи “, изясни експертът. Системите от системи (SoS) са освен това от общ брой от съставните си съставни елементи. Това постоянно би трябвало да се помни, когато се приказва за кибер-сигурност, добави той.

Живеем в цифровизирана действителност: роботизираните системи към този момент са факт и част от живота ни. „ Наскоро Alexa бе призована като очевидец от щатски съд, с цел да свидетелства за осъществено закононарушение. Amazon отхвърли да даде записите, само че в последна сметка умният водомер на дома се оказа „ очевидецът “, който разкри доказателства за осъщественото закононарушение “, описа Шарков. Тепърва ни предстоят голям брой разтърсващи промени в софтуерния свят, които би трябвало да ни приказват за новия прочит на понятието сигурност, даде да се разбере кибер-съветникът на МО.

Единствената тактика за отбрана е непрекъснатото наблюдаване и анализиране – така наречен „ интелигетна сигурност “, акцентира Майкъл Островски, районен шеф на FireEye за Източна Европа

Технология, за която би трябвало да се замислим, са имплантируемите медицински устройства – потребни за хората, само че носещи голям капацитет за корист. Корпорациите с мощни финасови запаси към този момент създават средства за „ четене на мозъка “ – предиктивни функционалности, от които не знаем какво можем да чакаме. На фона на това е индикативен казусът с Фейсбук и Cambridge Analytica, който разкри какъв брой доста персонални данни се събират и проучват и какъв брой уязвими сме в цифровата среда.

В описаната виртуална конюнктура е значимо да се има поради, че единствената тактика за отбрана е непрекъснатото наблюдаване и анализиране – така наречен „ интелигетна сигурност “, акцентира Майкъл Островски, районен шеф на FireEye за Източна Европа. Постоянното „ разузнаване “ и неспирното адаптиране са единственият съответен метод за предварителна защита в динамично изменящата се кибер-среда.
още по тематиката
Пример за потребността от интелигентно ръководство на отбраната е наблюдението, че в 46% от случаите на хакване на дадена ИТ система няма приложимост на така наречен „ малуер ” – става известно, че хакерите употребяват напълно годни потребителски данни за логване. Тоест, даже в една организация да има внедрено решение „ anti-malware ”, това обезпечава не повече от 50% отбрана от пробив.

Нещо, което в нито един миг не трябва да се не помни, е фактът, че нарушителите в кибер-средата не търсят да хакнат машини – тяхната цел са хора, заключи Георги Шарков.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР