Софтуер, разработен от израелска фирма за киберсигурност, е бил използвана

Софтуер, разработен от израелска фирма за киберсигурност, е бил използвана ...

Израелски шпионски софтуер помогнал на Саудитска Арабия да проследи и убие Кашоги


Софтуер, разработен от израелска фирма за киберсигурност, е бил използвана за проследяване на убития саудитски журналист и дисидент Джамал Кашоги. Това обяви Едуард Сноудън, който е бивш сътрудник на Националната агенция за сигурност на САЩ и който разкри огромно количество класифицирана информация на американското правителство.

Говорейки пред конференция в Тел Авив чрез видеоконферентна връзка от Русия, Сноудън заяви, че шпионският софтуер Пегас, продаван на правителства от NSO Group Technologies, е използван за проследяване на опоненти.

"Саудитците, разбира се, знаеха, че Кашоги ще отиде в консулството, тъй като има насрочена сраща. Но как са знаели намеренията и плановете му", запитал той, цитиран от Анадолската агенция.

Кашоги, който пишеше за американския в. "Вашингтон пост", беше убит на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул.

Той е бил удушен веднага след като е влязъл и след това е бил разчленен, разкриха от турската прокуратура.

Въпреки съобщението, че е бил убит, Саудитска Арабия все още не е разкрила мястото, където се намира тялото на Кашоги.

Сноудън заяви, че смартфонът на един от приятелите на Кашоги, който живее в изгнание в Канада, е бил заразен с шпионския софтуер Пегас на NSO Group.

Той твърди, че софтуерът е позволил на саудитците да събират информация за Кашоги.

"Истината е, че те са проследили някои от приятелите му чрез програма, създадена от израелската компания", отбеляза живеещият в изгнание в Русия американец.

В доклад на канадския изследователски институт Citizen Lab се посочва: "Имаме голяма увереност, че мобилният телефон на Омар Абдулазис, саудитски правозащитник и постоянен жител на Канада, е бил заразен с шпионския софтуер Пегас на NSO Group.

Софтуерът, който позволява почти неограничено следене на мобилни телефони, се смята за най-мощното мобилно приложение за шпионски софтуер в света.

Сноудън получи убежище в Русия през 2013 г., след като САЩ му повдигнаха обвинения за шпионаж. Разрешението му за пребиваване в Русия беше удължено до 2020 г.

Източник: news.bg