Софтуер, разработен от израелска фирма за киберсигурност, е бил използвана

...
Софтуер, разработен от израелска фирма за киберсигурност, е бил използвана
Коментари Харесай

Израелски шпионски софтуер помогнал на Саудитска Арабия да проследи и убие Кашоги

Софтуер, създаден от израелска компания за киберсигурност, е бил употребена за следене на убития саудитски публицист и отстъпник Джамал Кашоги. Това разгласи Едуард Сноудън, който е някогашен помощник на Националната организация за сигурност на Съединени американски щати и който разкри голямо количество класифицирана информация на американското държавно управление.

Говорейки пред конференция в Тел Авив посредством видеоконферентна връзка от Русия, Сноудън съобщи, че шпионският програмен продукт Пегас, продаван на държавни управления от NSO Group Technologies, е употребен за следене на съперници.

" Саудитците, несъмнено, знаеха, че Кашоги ще отиде в консулството, защото има планувана сраща. Но по какъв начин са знаели желанията и проектите му ", запитал той, представен от Анадолската организация.

Кашоги, който пишеше за американския в. " Вашингтон пост ", беше погубен на 2 октомври, откакто влезе в саудитското консулство в Истанбул.

Той е бил удушен незабавно откакто е влезнал и по-късно е бил разчленен, разкриха от турската прокуратура.

Въпреки известието, че е бил погубен, Саудитска Арабия към момента не е разкрила мястото, където се намира тялото на Кашоги.

Сноудън съобщи, че смарт телефонът на един от приятелите на Кашоги, който живее в заточение в Канада, е бил инфектиран с шпионския програмен продукт Пегас на NSO Group.

Той твърди, че софтуерът е разрешил на саудитците да събират информация за Кашоги.

" Истината е, че те са наблюдавали някои от приятелите му посредством стратегия, основана от израелската компания ", означи живеещият в заточение в Русия американец.

В отчет на канадския проучвателен институт Citizen Lab се показва: " Имаме огромна убеденост, че мобилният телефон на Омар Абдулазис, саудитски правозащитник и непрекъснат гражданин на Канада, е бил инфектиран с шпионския програмен продукт Пегас на NSO Group.

Софтуерът, който разрешава съвсем безкрайно следене на мобилни телефони, се счита за най-мощното мобилно приложение за шпионски програмен продукт в света.

Сноудън получи леговище в Русия през 2013 година, откакто Съединени американски щати му повдигнаха обвинявания за шпионаж. Разрешението му за престояване в Русия беше удължено до 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР